דף הבית » מאמרים ומידע » עזרה ראשונה לכלב ולחתול – חלק ג' / ד"ר ענת מילנר-רוטרמן

מאמרים ומידע

עזרה ראשונה לכלב ולחתול – חלק ג' / ד"ר ענת מילנר-רוטרמן

השלישי בסדרת מאמרים אודות תגובה נכונה והגשת עזרה ראשונה במקרי חירום וטרינריים. במאמר זה נעסוק בפצעי חבלה, נשיכות ופגיעות בעין.

cat1בחלק זה של המאמר אסקור מספר מצבים שאינם מהווים מקרי חירום בדרך כלל, אך שהינם נפוצים מאד ומצריכים טיפול ראשוני מהיר.

חבלה ודימום קל

פגיעה ראשונה, נפוצה במיוחד בקרב כלבים וחתולים, היא חבלה עם או בלי דימום קל. מכה יבשה, שיפשוף או שריטה, גם אם אינם עמוקים עשויים לגרום לזיהום. אם הכלב או החתול שלכם נפצע, ראשית עליכם לנקות את הפצע. כדי ליצור נוזל חיטוי פשוט ויעיל הרתיחו מים, הוסיפו להם מלח ביחס של כף לליטר, ואפשרו להם להתקרר לטמפרטורת החדר. לאחר שתשתמשו בהם לניקוי הפצע עליכם ללחוץ על הפצע עם פד גאזה נקי ולשים לב שהדימום נפסק ואינו ממשיך. אם הדימום לא נעצר מדובר במקרה חירום המצריך הגעה בהולה לוטרינר לצורך תפירה של הפצע.

גם אם הדימום נפסק מהר מומלץ להגיע לטיפול וטרינרי, אולם במקרה זה ניתן לדחות זאת בכמה שעות. הוטרינר המטפל יבדוק אם יש צורך באנטיביוטיקה, תפירה או ניקוי,כדי לוודא שלא יתפתח זיהום המוביל ליצירת מורסה ולמצב המצריך טיפול מורכב יותר הכולל, לרוב, התערבות כירורגית.

חבלה בעין או יציאת גלגל העין ממקומו

חבלה של גלגל העין יכולה להתרחש בכל גזע וסוג של בעל חיים, אך הרגישים ביותר הם הכלבים והחתולים פחוסי הראש (ברכיוצפלים) כמו חתולי אנגורה, כלבי פאג סיני או פקינז. בגזעים הנזכרים מעלה די במכה, חבטה קלה, או שריטה, על מנת שגלגל העין יצא ממקומו.

פגיעה בעין ברוב המקרים אינה מסכנת חיים, אך די בפגיעה קטנה שאינה מטופלת כראוי על מנת שיגרם נזק בלתי הפיך לעין וליכולת הראיה. טיפול ראשוני מהיר והגעה בהולה לוטרינר חירום עשויים להציל עין זו.

מספר הנחיות שימושיות למקרים של חבלה בעין:

א. אם ראיתם כי בעל החיים נפצע, נשרט על ידי חתול, קיבל מכה בעין, או סבל מכל פגיעה אחרת באזור העין, הביאו אותו לבדיקה גם אם אינכם מבחינים בנזק. לא ניתן לראות פצע בגלגל העין ללא צביעה מיוחדת, אך גם פצעים שאין מבחינים בהם יכולים להחמיר מאד ולהוביל לאובדן ראיה.
ב. אם לא ראיתם את בעל החיים נפגע, אך אתם מבחינים כי אחת מעיניו סגורה, אדומה, נפוחה או שיש שינוי בצבע או בגודל של העין או במבנה העפעף, גשו מיד לוטרינר חירום.
ג. אם יש פגיעה נראית בגלגל העין, או יש ממש יציאה של גלגל העין מארובת העין, יש לשטוף את האיזור במי מלח שאותם יש להכין כפי שתואר לעיל, בפסקה העוסקת בחבלות. יש לשמור על העין רטובה כל הזמן. אין לגעת בעין ישירות אלא להזליף מים על העין בטפטוף בעזרת מזרק, טפטפת או פד שנסחט.

פצעי נשיכה

להבדיל משני המקרים הקודמים שנסקרו מעלה, פצעי נשיכה בהחלט יכולים להיות מסכני חיים, במיוחד כאשר הכלב הננשך קטן והכלב התוקף גדול. פצעי נשיכה, גם כאשר אינם נראים מרשימים מבחוץ, הם בעלי יכולת לגרום לנזק פנימי רב כמו קריעת איברים, דימומים פנימיים וזיהומים קשים.

חשוב לזכור, כי בפצעי נשיכה יש מעורבות של חלל הפה של הכלב או החתול הנושך, איזור מזוהם ביותר, גם כאשר מדובר בכלב או חתול מטופל להפליא, שבעליו מצחצחים את שיניו מידי יום ודואגים לו לטיפולי שיניים פעמיים בשנה. המכניקה של הנשיכה יוצרת בהרבה מן המקרים פצעי מעיכה ותלישה המאופיינים בנזק רקמתי רב.

אם אתם מעורבים באירוע נשיכה, ראשית עשו הכל על מנת להפריד בין שני הכלבים המעורבים בריב. נסו למשוך אותם ברצועה, אם יש כזו, לצעוק עליהם, להתיז מים עליהם, ואף להפעיל אלימות אם אין מוצא אחר; כל זאת תוך כדי שאתם נזהרים שלא להיפגע בעצמכם, כמובן.

לאחר מכן יש לבצע סקירת נזקים. אם יש פצע; אפילו קטן ביותר, באזור בית החזה, הניחו עליו פד גאזה מרוח במשחת פולידין, וזלין או כל משחה שומנית אחרת. פצעים באזור זה הם המסוכנים ביותר היות והם עשויים לבטל את הלחץ השלילי בבית החזה אשר מאפשר כניסת אויר לריאות בזמן שאיפה ולכן לגרום לקשיי נשימה ואף לחנק. פצעים באזורים אחרים יש לשטוף במים (עדיף מי מלח) ולהפנות לטיפול רפואי. במקרים קלים טיפול אנטיביוטי יספיק, אך בהרבה מן המקרים יש צורך גם בפרוצדורה ניתוחית.

חשוב לי לציין בנושא זה כי אחת הדרכים היעילות ביותר למנוע פצעי נשיכה היא סירוס הכלב. עובדתית כלבים מסורסים מעורבים הרבה פחות במריבות, וגם כלב שאינו נוטה לריבים אינו מושך כלבים אחרים לריב עמו מעצם היותו מסורס.

בכל מקרה של תאונה או עימות אלים שבהם מעורבים חיות מחמד ניתן לפנות לייעוץ וטיפול למרכז הוטרינרי רעננה לוטרינר חירום ווטרינר תורן , לקבלת מענה מוטרינר בכפר סבא, רעננה, הרצליה, הוד השרון וישובי הסביבה. התקשרו כבר עכשיו למספר 1-700-5000-83 או 054-6677066.