דף הבית » מאמרים ומידע » עזרה ראשונה לחתול ולכלב – חלק ב' / ד"ר ענת מילנר-רוטרמן

מאמרים ומידע

עזרה ראשונה לחתול ולכלב – חלק ב' / ד"ר ענת מילנר-רוטרמן

השני בסדרת מאמרים בנושא מתן עזרה ראשונה לכלבים ולחתולים ותגובה נכונה למקרי חירום וטרינריים. במאמר זה נעסוק בהכשות נחש ובמכת חום.

Sleepy Cat

הכשת נחש בכלבים ובחתולים

בתקופת הקיץ והאביב, השמש הנעימה ומזג האויר הנוח מוציא אותנו ואת חברינו היקרים לטיולים בטבע, אך חשוב לזכור כי לא רק אנחנו שם. עם ההתחממות במזג האויר מתחילה עונת הנחשים והחרקים למיניהם. תחילת הקיץ זו התקופה המסוכנת ביותר, משום שאז מאגרי הארס של הנחשים מלאים, והכשה בתקופה זו עשויה להיות קטלנית במיוחד.

הכשת נחש עלולה לקרות גם לכלבים וגם לחתולים. חתולים בדרך כלל מנסים לצוד את הנחש וכתוצאה מכך מוכשים בפנים או ברגליים, אך הם זהירים יותר ולכן אצלם הכשות הן פחות נפוצות. בכלבים הכשות נחש מתרחשות בעיקר בראש ונובעות מסקרנותם של הכלבים.

כיצד נזהה בעל חיים הסובל מהכשת נחש או עקיצת חרק?

במהלך ההכשה עצמה יתכן שנשמע צעקה או נראה את בעל החיים נמלט מאזור ההתרחשות. מייד לאחר מכן נראה התנפחות, קודם כל באיזור המוכש, בדרך כלל הראש או הרגליים הקדמיות, אך התנפחות זו עשויה להתפשט במהרה גם לאזורי גוף אחרים. סימנים קליניים כוללים דופק מואץ, הפרעות קצב לבביות, הקאות ולפעמים גם אובדן הכרה.

במקרה בו בעל החיים הוכש או נעקץ יש לפעול במהירות ובקור רוח. יש למנוע תנועה של בעל החיים על מנת להאט ככל הניתן את פיזור הארס בגוף ולהסיר את הקולר כדי למנוע לחץ במקרה שאזור הצוואר מתנפח.

מומלץ לנסות לזהות את סוג הנחש המכיש או לשנן סימנים מזהים לצורך זיהוי מאוחר יותר: גודל, צבע ודפוס הכתמים או הפסים על עורו. עם זאת, אסור בשום פנים ואופן לנסות ללכוד את הנחש אם אינכם מוסמכים לעשות זאת.

בכל מקרה בו עולה חשד כי בעל החיים הוכש יש לפנות לוטרינר חירום גם אם מצבו של בעל החיים נראה תקין. תסמינים מערכתיים עשויים להופיע גם בשלב מאוחר יותר ואיזור ההכשה עצמו מזדהם מחיידק המצוי בפיו של הנחש שעשוי לכשעצמו לגרום לזיהום ולנמק.

מכת חום

מכת חום היא פגיעה נפוצה במיוחד באזורנו. היא שכיחה בימים חמים ולחים והנפגעים העיקריים הם הכלבים. ככל שהכלב יהיה שמן יותר, זקן יותר ובעל מבנה פנים פחוס יותר כך סיכויו להיפגע גבוהים יותר, אך ביום חם, במיוחד כאשר אין צל ומקור מים, כל בעלי החיים נמצאים באוכלוסיית הסיכון.

פעילות גופנית מאומצת גם היא גורם סיכון משמעותי למכת חום ולכן חשוב לבצע עם הכלב פעילות גופנית באופן הדרגתי ולהימנע מפעילות מאומצת כאשר מזג האוויר חם במיוחד. כמו כן אין להשאיר את בעל החיים באוטו סגור, אף לא לזמן קצר, היות שהטמפרטורות ברכב עשויות לההפך לגבוהות מאוד גם תוך 10 דקות.

כיצד נזהה מכת חום?

בבעל חיים הסובל ממכת חום נראה התנשפות, תשישות וקשיי נשימה. במקרים קשים נראה אובדן הכרה ופרכוסים, וגופו של הכלב ירגיש חם למגע ברוב המקרים. חשוב לציין שבכלב הסובל ממכת חום מתרחשים מספר מהלכים העשויים לגרום להידרדרותו במהרה ואף למוות, ולכן תגובה מהירה על ידי הבעלים ופנייה מיידית לוטרינר חירום הן בעלות חשיבות עליונה.

מומלץ לקרר את בעל החיים. ניתן לעשות זאת באמצעות מגבת רטובה, על ידי התזת במים או באמצעות מריחת כוהל באזורים עם מעט פרווה כמו הבטן. לא מומלץ לנסות לקרר את בעל החיים באמצעות קרח. כמובן שגם במקרה זה המשך טיפול ואיבחון צריכים להיעשות על ידי הוטרינר המטפל או על ידי וטרינר חירום.

למקרים של הכשת נחש, עקיצת חרק ארסי או מכת חום ולמקרי חירום אחרים, מעמיד המרכז הוטרינרי רעננה וטרינר חירום ווטרינר תורן הזמין בכל עת לתושבי כפר סבא, רעננה, הוד השרון, הרצליה וישובים סמוכים במספר 1-700-5000-83 או 054-6677066.