דף הבית » מאמרים ומידע » עזרה ראשונה לחתול ולכלב – חלק א' / ד"ר ענת מילנר-רוטרמן

מאמרים ומידע

עזרה ראשונה לחתול ולכלב – חלק א' / ד"ר ענת מילנר-רוטרמן

הראשון בסדרת מאמרים אודות הגשת עזרה ראשונה לכלבים ולחתולים במקרי חירום וטרינריים, והפעם: דימומים חיצוניים ועוויתות.

dog1מצבי חירום בבעלי חיים כמו בבני אדם הינם סיטואציה מלחיצה מאד. התגובה הנכונה בכל מקרה חירום כוללת, כמובן, פנייה בהולה לוטרינר המטפל או לוטרינר תורן. בכל זאת, לפעמים ניתן וכדאי להגיב למצב החירום באופן עצמאי בזמן הקריטי שבין גילוי מצב החירום להפניה לוטרינר. תגובה נכונה בזמן זה יכולה להציל את חיית המחמד. בסדרת מאמרים אלה אנסה לסקור את מרבית מצבי החרום בהם ניתן לעשות משהו על מנת לעזור לבעל החיים. חשוב לציין כי מתן עזרה ראשונית אינה תחליף לטיפול רפואי ובכל אחד מהמצבים שעליהם אדבר בעל החיים צריך לקבל עזרה מקצועית ככל הניתן. לגזור ולשמור.

דימום חיצוני

יש ללחוץ בעזרת פד גאזה נקי על איזור הדימום. חשוב להפעיל לחץ אחיד ולהימנע מתזוזה של הפד על מנת לאפשר לקריש הדם להיווצר. התהליך עשוי לארוך מספר דקות, ולכן יש להיעזר בסבלנות ולא לבדוק את מצב הפצע כל כמה שניות אלא ללחוץ לכל הפחות 3 דקות ברציפות וללא תזוזות. אם הדימום קשה במיוחד, מסכן חיים ומקורו באחת הגפיים או בזנב, ניתן לקשור עליו חסם או תחבושת אלסטית. יש לקחת בחשבון שפעולה כזו עלולה להוביל לאבדן אותו איבר בשל אי אספקת דם, ולכן יש לנקוט בה רק במקרים חמורים במיוחד ולגשת מהר ככל האפשר לוטרינר חירום.

עוויתות

עווית משמעותה רעידות רצופות ובלתי נשלטות של בעל החיים כאשר הוא שכוב על הצד ואינו בהכרה. בדרך כלל במהלך התקף כזה ישחרר בעל החיים צואה ו/או שתן. עוויתות יכולות להתרחש כתוצאה מהרעלה, טראומה או בעיה אחרת. במידה שבעל החיים מתחיל להתעוות יש להרחיק ממנו כל חפץ אשר עשוי לפגוע בו. בנוסף מומלץ למדוד את הזמן שאורכת כל עווית בממוצע ואת הזמן שעובר בין עווית לעווית. עם סיום התקף העוויתות יש לפנות מיד לקבלת טיפול רפואי אצל הווטרינר המטפל או וטרינר חירום.

בכל מקרה אין לרסן את הכלב במהלך העווית. במקרים רבים יתכנו רצף של עוויתות ומספר דקות לאחר סיום העווית הראשונה תתחיל השנייה. כל עווית כזו היא בעלת פוטנציאל גבוה לנזק מוחי לבעל חיים ולכן מומנט הזמן פה חשוב ביותר – פנייה מהירה ככל האפשר לוטרינר תורן תוכל להציל את בעל החיים.

במאמר הבא נסביר כיצד לסייע לבעל חיים שנחנק ולתת טיפול ראשוני במקרה הרעלה.

הערה: בכל מקרה חירום וטרינרי מומלץ להתייעץ טלפונית עם הוטרינר המטפל או עם וטרינר חירום. הזקוקים למענה במקרה חירום של וטרינר בכפר סבא, רעננה, הוד השרון, הרצליה או ישובים סמוכים יכולים לפנות בכל עת לוטרינר התורן של המרכז הוטרינרי רעננה במספר 1-700-5000-83 או 054-6677066.