מצב רפואי בו נוצר היפוך של הרקטום. מדובר במצב מסכן חיים, הדורש התערבות רפואית דחופה
הגדרה
מצב רפואי בו נוצר היפוך של הרקטום (חלחולת- החלק האחרון של המעי לפני פי הטבעת), בדומה לגרב הפוכה, חורג הרקטום דרך פי הטבעת ורירית המעי נראית לעין. הגורמים לכך רבים, כגון הפרעות עיכול, הפרעות במערכת שתן, מין ועוד.
פתולוגיה זו תיתכן בכל גיל, אינה תלוית מין או גזע, קיימת גם בכלבים.
סימנים קליניים
כאמור רירית המעי חורגת החוצה (אנו עושים הבדלה בין prolapse של פי הטבעת לעומת הרקטום). החתול יראה קושי במתן צואה, מאמץ, כאב וחוסר נוחות. בצניחה חלקית נראה חלק מהרירית במהלך המאמץ לתת צואה, ואחרי כן הוא יעלם. בצניחה מלאה אנו נראה מסה של רקמה הבולטת מפי הטבעת של החתול. בשלבים מתקדמים יותר תיראה הרקמה שחורה או כחלחלה.
גורמים
צניחה של הרקטום עשויה להיגרם עקב מאמצים במתן צואה, בנוסף הפרעות עיכול המלוות בשלשולים מתמשכים, מאמץ קבוע במתן צואה, תולעי מעיים וטפילים אחרים ודלקות במעי הדק והגס. כמו כן עצירות כרונית, שינויים מבניים במעי, גידולים באיזור החלחולת או פי הטבעת.
גורמים נוספים- מחלות של דרכי שתן או מין, כגון דלקת בבלוטת הערמונית, דלקות בדרכי השתן, אבנים בשלפוחית השתן, קשיים במהלך המלטה.
אבחנה
הווטרינר יבצע בדיקה פיסיקלית מלאה, כולל בדיקות דם מלאות. בדיקת צואה תאפשר לוודא כי אין מעורבות טפילי מעיים.
בתהליך האבחון יבוצעו צילומי רנטגן ואף סקירת אולטרסאונד, אלו יבררו גורמים אפשריים כגון הגדלה של הפרוסטטה, גופים זרים, עיבוי של דופן השלפוחית או אבנים בשלפוחית או בכליות.
הרופא אף יבצע בדיקה רקטלית בכדי לעמוד על טיבה וחומרתה של הפתולוגיה.
טיפול
עם תום תהליך האבחון יעריך ויקבע הרופא את חיות הרקמה. במידה והרקמה אינה נמקית, לרוב מבצע הרופא החזרה של הרקמה למיקומה האנטומי ואחרי כן מבצע תפירה בהיקף פי הטבעת שמטרתה מניעת צניחה חוזרת. כמובן נדרשת התייחסות וטיפול בגורם הראשוני למנוע הישנות של הפתולוגיה.
לעתים יאלץ הרופא לבצע כריתה של חלקים מהאזור ואף לבצע חלק מהניתוח תוך פתיחת הבטן, קיבוע המעי לקיר הבטן ושילוב פרוצדורות אחרות על פי הצורך וחומרת המצב.
חשוב לדעת – ברגע שאנו חושדים בפתולוגיה זו, כל דקה קובעת! רקמה זו תהפוך לעתים לנמקית תוך שעות, והתערבות מהירה של רופא וטרינר מיומן עשויה להכריע בין חיים למוות. לבינתיים כסו את הרקמה החשופה בתמיסת מי מלח- להכנתה המיסו כף מלח ב-1 ליטר מים רתוחים, צננו לטמפרטורת החדר, טיבלו פדי גזה בתמיסה והניחו על הרקמה החשופה.