פיומטרה, דלקת רחם על רקע הורמונאלי, מופיעה בכלבות שלא עברו עיקור ועלולה להיהפך למחלה מסכנת חיים. למען מגדלי הנובחות מהמין היפה, אנחנו מציגים מידע כללי על המחלה, סימנים לזיהויה ומידע על טיפול ומניעה.
לאחר תקופת ייחום שלא הובילה להתעברות, רחמן של כלבות שלא עברו עיקור חשוף במיוחד להתפתחות דלקת. הסיבה לכך היא רמות גבוהות של פרוגסטרון – אחד משני הורמונים שייצורם מתגבר במהלך תקופת הייחום כחלק מהמחזור הטבעי של גוף הכלבה. ההורמון הזה שנועד, בין היתר, לגרום לעיבוי וגדילה של הרחם לקראת הריון, עלול בהיעדר הריון לגרום להתהוות ציסטות מלאות בנוזל שמקורו בתאים המפרישים של הרחם. כך, בין חודשיים לארבעה חודשים אחרי הייחום, עלולה להתפתח פיומטרה: הרחם הולך ומתמלא בנוזל ומגיע למימדים עצומים. אם גודלו של רחם אצל כלבה בריאה שאינה בהריון הוא כשל עיפרון, אז אצל כלבה שסובלת מפיומטרה עשוי קוטר הרחם להגיע לעשרות סנטימטרים ותכולתו לליטרים של נוזל.
התפתחות פיומטרה טיפוסית ניתנת לחלוקה לשני שלבים. בשלב הראשון, בעקבות חדירת מזהמים דרך צוואר הרחם, מתרחשת התעצמות של התהליך הדלקתי שכוללת הצטברות נוזלים נוספים, נדידת תאי דם לבנים אל הרחם והתמלאות בנוזל לבנבן מוגלתי. בשלב זה צוואר הרחם עדיין פתוח והסכנה לחיי הכלבה פחותה. בשלב השני, לעומת זאת, מוביל התהליך הדלקתי להיסגרות צוואר הרחם ויוצר מדור סגור שבו מצטברים עוד ועוד נוזלים. פיומטרה סגורה הינה פצצת זמן, שעלולה להסתיים בהתבקעות של הרחם אל חלל הבטן ולגרום סכנה מיידית לחיי הכלבה. בנוסף, בשל מאמצי הגוף לפנות את הנוזלים העודפים דרך מחזור הדם והכליות, עלול להיגרם סיבוך משני של כשל כלייתי, שמהווה לכשעצמו סכנת חיים.
סימנים, טיפול ומניעה
אז מה צריך לעורר בכם את החשד שהכלבה שלכם סובלת מפיומטרה? אם הכלבה שלכם לא עברה עיקור, עליכם להיות ערים לשתייה ולהשתנת יתר. התנהגות זו עשויה להעיד על ניסיון לסלק את חומרי הפסולת והרעלנים שמצטברים בגוף באמצעות הגדלה ניכרת של הכנסת והוצאת נוזלים. בנוסף, אם הפיומטרה נמצאת עדיין בשלב הראשון, שבו הרחם פתוח, ניתן יהיה לזהות הפרשות לבנות מאזור הפות. בבדיקה על ידי וטרינר עשוי להופיע חום ובבדיקת דם תתגלה ספירת כדוריות לבנות גבוהה באופן מובהק.
בשלב השני של המחלה, כאשר נפח הרחם גדל משמעותית וצוואר הרחם נסגר, תראה הכלבה סימני חולשה, קושי בקימה ואדישות. זהו המצב המסוכן ביותר, אך קשה יותר לאבחן אותו משום שהרחם הסגור אינו מאפשר מוצא להפרשות המוגלתיות. על כן, במידה שיש לכם אפילו חשד קל שבקלים שאצל הכלבה שלכם הופיע אחד מהסימנים המוקדמים המוזכרים לעיל, צרו קשר מיידי עם הוטרינר בהוד השרון אשר הוא זה שמטפל בבע"ח, או עם וטרינר תורן. או במילים אחרות: לעולם אל תחכו למחר כדי לטפל בפיומטרה שאפשר לרפא היום.
מרגע שוטרינר חירום אבחן פיומטרה, הוא צפוי להתחיל עירוי נוזלים אינטנסיבי, כיסוי אנטיביוטי למשך מספר שעות עד לייצובה ולבסוף – ניתוח דחוף לכריתת הרחם והשחלות, שמשמעותו הלכה למעשה היא עיקור הכלבה. הניתוח הינו בסיכון גבוה יחסית מכיוון שלרוב תגיע הכלבה לניתוח במצב גופני ירוד. קיימים, אמנם, פתרונות טיפוליים ותרופתיים לפיומטרה פתוחה שאינם כוללים ניתוח, אך הם אינם מומלצים ובמקרים רבים אינם מונעים חזרה של הבעיה.
אז איך נמנעים מתרחיש האימים הזה? פשוט מאוד: עיקור כלבה בגיל מוקדם, קודם לייחום הראשון, ימנע כל אפשרות לסיבוך דלקתי מסוג זה.