האם הבחנתם בגוש משונה הצומח בפיו של הכלב שלכם? האם החניכיים שלו מכסות את שיניו? אם התשובה לאחת מהשאלות האלו חיובית, ייתכן שהכלב שלכם סובל מאפוליס – גידול שפיר בחניכיים. ד"ר עופר צדוק מהמרכז הוטרינרי רעננה סוקר את התופעה.
אפוליס הינו שם כללי לגידולים שפירים בחניכיים, המהווים בעיה נפוצה למדי אצל כלבים. הסיכויים להתפתחות אפוליס גבוהים יותר מגיל 7 ומעלה ואצל כלבים מגזעים פחוסי ראש (ברכיצפליים) כגון בולדוג, בוקסר ופקינז. אצל חתולים, לעומת זאת, התופעה נדירה ביותר.
וטרינרים מבחינים בין שלושה סוגי אפוליס הנבדלים ביניהם במבנה הגידול והאגרסיביות שלו. ללמדנים שביניכם, שמות הגידולים הם: fibromatous ,acanthomatous ,ossifying. הפולשני יותר מבין ה 3 הוא ה – acanthomatous.
גילוי ואבחון אפוליס
שלא כמו גידולים אחרים, אפוליס מתפתח במקום גלוי – על פני החניכיים – ועל כן במקרה שהכלב שלכם סובל מהבעיה יתכן שתבחינו בגידול עצמו – גוש בולט על פני החניכיים, כמו בתמונה להלן. גם אם לא הבחנתם בגידול, שימו לב לסימנים כמו ריור מוגבר, ריח רע עד רע מאוד מהפה, קושי באכילה, הפרשות דמיות מהפה, ירידה במשקל או אפילו אי-סימטריה או שינוי במיקומן האנטומי בחלל הפה של השיניים.
בתמונה: אפוליס – לפני ואחרי הסרה בלייזר במרכז הוטרינרי רעננה
אם אצל הכלב שלכם הופיעו כמה מהסימנים הקליניים המתוארים לעיל, או אם הבחנתם בגוש על פני החניכיים שלו, פנו מיד לוטרינר לאבחון של הבעיה. סימנים אלו יכולים להעיד גם על בעיות אחרות או גידולים מסוכנים יותר, ועל כן אסור בשום פנים ואופן להתעלם מהם. כדי לאבחן את הגידול ואת חומרתו עשוי הוטרינר לבצע צילום רנטגן של הפה ואולי אף של בית החזה, כדי לבדוק כמה עמוק חדר הגידול, להעריך את מוכנות הכלב להרדמה ולוודא שלא מדובר בגידול ממאיר ששלח גרורות לחזה. בנוסף, מומלץ לקחת ביופסיה מן הגידול ולשלוח למעבדה שם פתולוג יאפיין אותו במדויק.
טיפול באפוליס
הדרך היחידה לטפל באפוליס היא להסיר את הגידול בניתוח. לעתים מדובר בניתוח פשוט, ובמקרים אחרים, כאשר מדובר בגידול אגרסיבי יותר או כשיש לנתח קרוב לעצם, יידרש פיתרון כירורגי נרחב ותקיף יותר. במרכז הוטרינרי רעננה אנו מבצעים הסרה כירורגית של גידול אפוליס באמצעות לייזר טיפולי המבוסס על דו-תחמוצת הפחמן (Co2). השימוש בטכנולוגיה זו מפחית באופן משמעותי את מידת הכאב, את הנזק המקומי לרקמה מסביב לגידול, ואת הנפיחות והדימום. כמו כן, ניתוח בלייזר מפחית בהרבה את הסיכוי לחזרה של הגידול.