דף הבית » מאמרים ומידע » מדריך חיסון לחתולים

מאמרים ומידע

מדריך חיסון לחתולים

האם חתול צריך חיסון למניעת כלבת? כל כמה זמן יש לחזור על החיסון המרובע? האם חתולים שאינם יוצאים מהבית זקוקים גם הם לטיפול נגד פרעושים וקרציות? במדריך התמציתי הזה ננסה לענות על כל השאלות בנושא חיסון לחתולים ושאר טיפולי מניעה, כדי שהמזונב הקטן שלכם ימשיך להיות בריא ומאושר.

20160324_151748כל החתולים, גם אלו שמבלים את כל חייהם בתוך הבית, זקוקים לחיסונים ולטיפולי מניעה. אף חתול אינו מוגן במאת האחוזים מפני טפילים ומחלות, שכן תמיד יש לפחות חיה אחת שאיתה חתולים באים במגע: בני-אדם. נגיפים, חיידקים וטפילים מסוימים, גם אם אינם מזיקים לבני-אדם, יכולים להגיע דרכנו אל החתול שלנו – כשאנחנו מלטפים חיה חולה או נושאים גורם מחלה או טפיל על בגדינו או בסוליית הנעל.

את טיפולי המניעה המומלצים עבור חתולים ניתן לחלק לשני מרכיבים: חיסונים לחתול הכוללים את החיסון המשולש או המרובע וחיסון כלבת וטיפולי מניעה נגד טפילים כמו פרעושים, קרציות ותולעי מעיים.

חיסון משולש או מרובע

תרכיב חיסוני המהווה את המרכיב העיקרי בפרוטוקול החיסון לחתולים ומגן מפני המחלות הבאות:

חתלתלת (פנלאוקופניה): מחלה נגיפית שהינה קטלנית ונפוצה במיוחד אצל גורי חתולים. היא פוגעת קשות במעי הדק, ועל ידי כך פוגמת ביכולתו של החתול לספוג חומרי מזון וגורמת לשלשולים ולהקאות. בנוסף, תיתכן פגיעה במח העצם ובעקבותיה פגיעה בייצור תאי הדם, ובהם תאי מערכת החיסון.
ברוב המקרים, חתולים שחלו במחלה מתים כעבור מספר ימים בייסורים קשים. על כן חשוב במיוחד לדאוג שגורי חתולים שאינם מקבלים עוד נוגדנים מחלב אמם יקבלו את החיסון המשולש/מרובע בזמן המתאים (ראו פירוט בסוף המדריך), ולהמשיך לחסן חתולים בוגרים אחת לשנה. יש להימנע מחיסון חתולות בהריון שכן נגיף החתלתלת המוחלש שבחיסון עלול לגרום נזק מוחי לעוברים.

רינוטרכיאיטיס: מחלה הנגרמת על ידי נגיף ההרפס ופוגעת בדרכי הנשימה העליונות. תסמיניה הם עיטושים, חום גבוה, נזלת קשה ודלקות עיניים שעלולות להוביל לעיוורון. גורי חתולים נדבקים לעתים במחלה מאמם. גם חתולים שנרפאו מהמחלה יישארו נשאים של הנגיף למשך כל ימי חייהם, וימשיכו להפריש אותו באופן בלתי-רציף גם כשהם אינם מראים סימני מחלה קלינית. על כן, גם חתול בריא-למראה עשוי להדביק חתולים אחרים ברינוטרכיאטיס.

קליצי: נגיף מדבק מאוד לחתולים, אך לא לבני אדם, הפוגע כמו נגיף ההרפס בדרכי הנשימה העליונות ועלול להוביל לסיבוכים כגון עיוורון ודלקת ריאות. הנגיף מועבר מחתול לחתול על ידי מגע עם הפרשות גוף או ליקוק, שתייה ואכילה מכלים משותפים.
חתול שנדבק במחלה צפוי להשתעל, להתעטש ולסבול מחום ומפצעים בחלל הפה והלשון. גם לאחר שכל התסמינים חולפים, יישאר החתול נשא במשך תקופה ארוכה, שבמהלכה הוא עלול להדביק חתולים אחרים במחלה. עם זאת, שלא כמו במקרים של הידבקות בהרפס, רוב החתולים הנגועים בקליצי יצליחו לבסוף להגיע להחלמה מלאה.

כלמידיה: מחלה הנגרמת על ידי חיידק והינה מדבקת גם לבני אדם. היא מתבטאת בדלקות עיניים, ולעתים בדלקות בדרכי הנשימה, ונדבקים בה בעיקר גורי חתולים צעירים. החיסון נגד כלמידה נכלל בחיסון המרובע בלבד, ולא במשולש.

חיסון נגד כלבת לחתולים

כמו כל היונקים, גם חתולים עשויים להדביק ולהידבק בכלבת. אף על פי כן, סיכויי ההידבקות שלהם קטנים משל כלבים, ולכן אין חובה לפי חוק לחסנם. עם זאת, במקרה של חתולים שיוצאים מהבית או באים במגע עם חיות אחרות שמבלות חלק מזמנן בחוץ מומלץ מאוד לכלול חיסון נגד כלבת בשגרת החיסונים לחתול. מומלץ לחסן את החתול לראשונה בגיל שלושה חדשים, ולאחר מכן ניתן להסתפק בחיסון חוזר אחת לשנתיים, ולא אחת לשנה כמו במקרה של החיסון לכלבים.

טיפולי מניעה אחרים

הטבע שופע בחיות זעירות שעבורן חתולים הינם בגדר מסעדת אכול-ככל-יכולתך. כדי להגן על המשופמים מהטפילים הללו, שעלולים לעתים להיטפל גם אלינו בני האדם, מומלץ מאוד לבצע טיפולים מסוימים באופן תקופתי. להלן רשימה של טיפולים מסוג זה:

פרעושים וקרציות: על אף הקפדתם היתרה על ניקיון, חתולים אינם מוגנים מפני קרציות ופרעושים. אלה מתחבאים בפרוותם ולעתים קשה מאוד לאתרם, במיוחד אצל חתולים בעלי פרווה כהה או ארוכה. מניעת הידבקות בפרעושים ובקרציות נעשית על ידי אמפולות של חומר מיוחד הנספג בעור והופך את גוף החתול לרעיל עבור מזיקים אלו. את החומר ניתן לרכוש בכל מרפאה וטרינרית או חנות חיות. חשוב מאוד להשתמש רק בחומר שעליו נכתב במפורש שהוא מיועד לחתולים ולא לכלבים, שכן התכשירים המקבילים המיועדים לכלבים רעילים מאוד לחתולים ועלולים להיות קטלניים.יש לטפטף מהחומר בהתאם למינון המצוין על האריזה ולמשקל החתול, על עור חשוף באזור העורף – האזור היחיד שאליו החתול לא מגיע עם לשונו. מומלץ לחזור על הטיפול מדי חודש הן בחורף והן בקיץ.
תולעי מעיים: חתולים עשויים להידבק בתולעי מעיים על ידי בליעה של פרעושים המשמשים נשאים לטפיל. על כן, כדי למנוע את הבעיה חשוב להקפיד על הטיפול נגד פרעושים, אך מומלץ גם לבצע טיפול מונע נגד התולעים עצמן אחת לחצי שנה. טיפול זה ניתן בצורה של כדור, אמפולה או זריקה, ובמקרים מסוימים הוטרינר ימליץ לחזור עליו כעבור עשרה ימים.

סיכום – חיסונים לחתול: מה, כמה ומתי

לסיכום, להלן פירוט של פרוטוקל טיפולי מניעה וחיסון לחתולים שעליו ממליץ המרכז הוטרינרי:

  • חיסון מרובע/משולש: בגיל 8 שבועות צריך גור חתולים לקבל את החיסון בפעם הראשונה בסדרה של שניים או שלושה חיסונים שביניהם הפרש של 4 שבועות. לאחר מכן יש לחזור על החיסון אחת לשנה.
  • חיסון נגד כלבת: הניתן אחת לשנתיים, אצל וטרינר בכפר סבא.
  • טיפול נגד פרעושים וקרציות: אחת לחודש, הן בחורף והן בקיץ, באמצעות אמפולות. חשוב מאוד לקנות אך ורק אמפולות שעליהן נכתב במפורש שהן מיועדות לחתולים.
  • טיפול נגד תולעי מעיים: טיפול הניתן פעם בחצי שנה ע"י וטרינר בהרצליה, באמצעות כדור, אמפולה או זריקה.