מאמרים ומידע

הכשת נחש

הכשת חתולים או כלבים על ידי נחש צפע היא תופעה נפוצה למדי בישראל בחודשי הקיץ . רוב הכשות הנחש יקרו בפנים או ברגליים, בהתאם להתנהגות בעל החיים: כלבים לרוב ירצו לבחון את הנחש מקרוב, לרחרח או לנשוך אותו, ולכן יוכשו בפנים או לחלופין לא יבחינו בו ויחלפו לידו בטעות והנחש מצידו ייבהל ויכיש אותם באחת הרגליים. בחתולים לרוב ההכשה תתרחש לרוב ברגל הקדמית, היות שהחתול בוחן צייד בעזרתה והוא ינסה לחבוט בנחש בכף רגלו. רוב ההכשות יתרחשו בחודשי הקיץ:  מאי –אוקטובר, ובשעות הקרירות יותר של היום 14:00-22:00.

מיתוסים לניפוץ:

נהוג לחשוב כי חתולים מהווים אמצעי מניעה יעיל כנד נחשים, אך בפועל לא פעם הנחש מנצח וחתולים רבים מגיעים לוטרינר לאחר שהוכשו.

נהוג לחשוב כי הכשות נחש מתרחשות רק באזורים כפריים, אך למעשה ישנה סבירות כמעט זהה להכשות נחש באזורים עירוניים!
איך מזהים נחש ארסי?  בישראל, כמעט כל הכשות הנחש הארסיות צפונית לבאר שבע הן של צפע ארצישראלי. לזיהוי הנחש חשיבות רבה לטיפול וטרינרי נכון, כך שאם רואים את הנחש, יש לחפש מעויינים על גבו או לנסות לצלם אותו.

אם לא ראיתם המתקפה בזמן אמת, תוכלו לזהות הכשת נחש על פי הסימנים הבאים: בעל החיים יראה סימני כאב עזים, איזור ההכשה יהיה נפוח יותר ויותר ויתכן שטף דם באזור הפגוע. ניתן להסתכל מקרוב ולחפש באזור הנפיחות את פצע הנשיכה שנראה כשני חורים קטנים קרובים זה לזה. מעבר לנפיחות, מצבו הכללי של בעל חיים שהוכש ילך ויידרדר. הוא יראה סימני חולשה וכאב הולכים וגוברים וייתכן שאף יסבול מקשיי נשימה בשל חסימת בצקות בדרכי האוויר. ייתכנו רעידות שרירים, הקאות, דימום מפתחי גוף והלם.

חשוב לדעת כי חתול או כלב שהוכש על ידי נחש נמצא בסכנת חיים. קצב ההידרדרות מהיר, וישנה חשיבות רבה למהירות הגשת העזרה. לכן במידה שיש כל סיבה שהיא לחשוד שהכלב או החתול שלכם הוכש, צרו קשר עם הוטרינר המטפל שלכם או עם וטרינר תורן באופן בהול.

גורמים המשפיעים על חומרת ההכשה :
מיקום הפגיעה, ככלל- הכשה ברגל קדמית מסוכנת יותר.• מספר ההכשות וכמות הארס (מושפע מגודל הנחש, העונה ומהלך הקרב).
גודל בעל החיים – בעלי חיים קטנים מ-15 קילו נמצאים בסיכון גבוה יותר
גיל בעל החיים – ככל שבעל החיים מבוגר כך גדלה הסכנה לחייו.• זמן ההכשה – לעתים ההכשה מתרחשת בלילה והבעלים מבחינים במקרה החירום של בבוקר ומאבדים זמן יקר

כיצד עלינו לפעול במקרה של הכשה?
אם הנחש עוד באיזור לנסות לראות אם מדובר בנחש צפע או לא (לחפש מעויינים על גבו).• למנוע מהכלב או החתול  פעילות ככל הניתן, לקחת אותו בידיים לאוטו• לא מומלץ לחסום את האיבר, לחתוך, למצוץ את הארס, להקפיא או כל פעולה אחרת , במקום זה יש להגיע מוקדם ככל שניתן לוטרינר חירום

הטיפול במרפאה יכלול:
בדיקות ומעקבים-
בדיקת דם מלאה על מנת לקבל תמונה כללית על מצב החיה ורמת אובדן החלבון והטסיות וחומרת האנמיה
בדיקה המעידה על בעיה בתפקוד מערכת הקרישה
מדידה חיצונית של הנפיחות, על מנת להעריך באופן אובייקטיבי אם הנפיחות ממשיכה להחמיר או מתחילה להשתפר
מעקבים אחר התפקוד הלבבי על חלק מהבדיקות יחזור הוטרינר בהמשך על מנת לעקוב אחר שינויים במצב החיה ולנטר את קצב השיפור או ההידרדרות.
טיפול-
מתן נוזלים לוריד, אנטיביוטיקה ואנטיהיסטמינים
מתן פלסמה לפי הצורך.  מתן אנטי ונין במידת הצורך.
מתן טיפול לבעיות סיסטמיות משניות אשר עלולות להתעורר במידת הצורך (כגון פגיעה בתפקוד לבבי, כלייתי, נשימתי וכו')

סיכויי החלמה:
מצוינים, כאשר מבחינים במקרה החירום ופונים לוטרינר תורן לטיפול רפואי מהיר