דף הבית » מאמרים ומידע » היגרומה-מה?

מאמרים ומידע

היגרומה-מה?

היגרומה היא נפיחות לא כואבת מלאה בנוזל המתפתחת מעל אזורים עם בליטות גרמיות, כגון המרפק. היא נפוצה במיוחד אצל כלבים צעירים מגזעים גדולים וענקיים.

hygroma_resized3היגרומה היא נפיחות לא כואבת מלאה בנוזל המתפתחת מעל אזורים עם בליטות גרמיות בגוף הכלב, כגון המרפק. הסיבה להיווצרות של היגרומה היא טראומה חוזרת ונשנית לאזור, כמו למשל, חבטות שהמרפק מקבל בכל פעם שהכלב נשכב על מצע קשה. על מנת להיטיב ולהבין את התהליך תארו לעצמכם שאתם מסתובבים בביתכם ומקבלים מכה במרפק מהשולחן במטבח פעם אחר פעם, כמספר הפעמים שכלבכם נשען על מרפקיו בכדי לשכב על הרצפה. לאחר זמן מה המרפק, שספג חבטות חוזרות, יתנפח. זוהי למעשה תגובת הגנה של הגוף בפני טראומה.

מרבית ההיגרומות מתפתחות בכלבים צעירים בני חצי שנה עד שנה וחצי מגזע גדול. באופן נורמאלי נוצרת רקמה מעובה באזור העצם הבולטת המכונה " קאלוס". בגילאים צעירים רקמה זו עדיין לא הספיקה להיווצר ולכן טראומה חוזרת מובילה להיווצרות היגרומה. הסיבה שתופעה זו נפוצה יותר בגזעים גדולים ובגזעי ענק היא המשקל הרב שמונח על האזורים החשופים הללו. כמובן שיש השפעה גם לגורמים סביבתיים כגון שינה ורביצה על משטחים קשים כמו בטון, רצפת עץ וכו'.
המרפק אינו המקום היחיד בו ניתן לראות היגרומות. מקומות נפוצים נוספים הם:

  • עקב
  • הבליטות הגרמיות של האגן
  • בליטה גרמית באזור הגולגולת

תסריט נפוץ בגורים מגזע גדול הוא התפתחות של היגרומה באזור הראש כתוצאה מחבטות חוזרות משולחן, למשל, בעת שהם משחקים או אוכלים תחתיו. צלחת האוכל נדחפת אל מתחת לשולחן הכלב בעקבותיה תוך שראשו נחבט קלות שוב ושוב כנגד השולחן. כאמור, לרוב היגרומות הינן סטריליות ולא מכילות חידקים ועל כן אינן כואבות. במקרים מסוימים יכול לחדור זיהום לתוך ההיגרומה ואז היא הופכת לחמה למגע וכואבת.

כיצד מטפלים בהיגרומה?

כאשר ההיגרומה איננה מזוהמת, הטיפול העיקרי הוא שינוי הממשק. כלומר – הפסקת הטראומה החוזרת לאזור על ידי החלפת המצע עליו ישן הכלב למצע רך ונעים. ניתן לשקול גם את האפשרות של ריפוד אזור ההיגרומה על ידי חבישה רכה או ריפודים יעודים שניתן לרכוש אצל הוטרינר כגון שרוול מגן המתלבש על הרגל. לרוב, בעזרת טיפול שמרני וריפוד מתאים ההיגרומה תעלם תוך מספר שבועות. כאשר ההיגרומה מזדהמת יש לתת כיסוי אנטיביוטי ולעקוב אחר המצב. בכל מקרה, יש להימנע בכל מחיר מהתערבות כירורגית כחלק מהטיפול בהיגרומה!!! פתיחה כירורגית של היגרומה והכנסת נקזים יכולים להוביל לסיבוכים ולמנוע החלמה ועל כן המגמה היא לפנות לפתרונות שמרניים בלבד. בשל כך, חשוב מאוד לזהות את ההיגרומה בשלביה הראשונים, לפני שמתפתחים סיבוכים ועל כן יש לגשת אל המרפאה הוטרינרית עם כל הופעה של נפיחות חריגה על מנת לקבל אבחנה מתאימה.