מתוך כתבה שפורסמה בניו יורק טיימס ב 6/10/2013, דבריו של פרופסור גרגורי ברנס המתאר מחקר בכלבים אשר אומנו לעבור סקירות MRI ללא הרדמה או ריסון במטרה לאפיין את דפוסי החשיבה של המוח הכלבי ומה בעצם הם חושבים עלינו, בני האדם.
בשנתיים האחרונות פרופ' ברנס ועמיתיו אימנו כ-12 כלבים לעבור סקירות MRI ללא הרדמה או ריסון, במהלכן בחנו כאמור את דפוסי החשיבה של כלבים וניסו להבין מה כלבים חושבים עלינו. המסקנה הסנסציונית היא: גם כלבים הם בני אדם.
עד היום המחקרים היו פרי תצפיות בהתנהגותם ופירושן. כידוע כלבים אינם מדברים ולא ניתן לקבל מהם הסבר למניעים למעשיהם, לא ניתן לשאול כלב "איך או מה אתה מרגיש?"סקירות MRI של מוח הכלב יכולות לספק לנו מידע רב. הסקירה מלווה ברעשים מאוד לא נעימים ובתוך חלל מצומצם וכמובן אסור לזוז במהלך הבדיקה, אנשים מתקשים לא פעם במהלך הבדיקה לא כל שכן כלבים. כלבים מורדמים במהלך סקירות MRI, אך כדי להעריך פעילות מוחית יש להימנע מהרדמה, טשטוש או אף ריסון.
לכל אורך הדרך ההתייחסות כלפי הכלבים היתה כאל בני אדם, נעשה שימוש אף בטופס הסכמה שנחתם על ידי בעליו של הכלב. ההשתתפות במחקר היא בגדר התנדבות וניתן לפרוש בכל שלב.לא היו כל תיקונים שליליים באילופם של הכלבים, לא נעשה שימוש בכל אמצעי טשטוש הרדמה או ריסון. הכלב רשאי לצאת ממכשיר ה-MRI במהלך הבדיקה.
פרופ' ברנס החל לאמן את הנבדקת הראשונה, כלבתו הפרטית, בסימולטור MRI שנבנה בסלון ביתו. הכלבה הורגלה לטפס במעלה המדרגות, להניח את ראשה בתושבת הראש המותאמת ולא לנוע כלל משך פרקי זמן עד 30 שניות, כמו כן למדה להרכיב אוזניות להגנה מפני הרעש שמפיק המכשיר.אחרי חודשי אימון ובמהלכם מעבר למכשיר MRI התחילו החוקרים לקבל מיפויים ראשוניים של פעילות מוחית. המבחן הראשון שנערך היה תגובותיה של "קאלי" הכלבה לסימני ידיים, בדיקה אחרת בחנה את הפעילות המוחית בתגובה לריחות של כלבים מוכרים וזרים וכמובן גם בני אדם. כעבור שנה אחת של מחקר אומנו 12 מתנדבים כלביים להמשך המחקר.
המחקר הינו אך ורק בראשיתו, עם זאת גילויים ראשוניים הינם מרעישים ומעידים כי תפקודי מוח מסוימים הם בעלי קווי דמיון מפתיעים בכלבים ואנשים.בגלל המורכבות של המוח והמעורבות של איזורים מוחיים רבים במהלך תהליך קוגניטיבי או רגשי, קשה אף בבני אדם למדוד ולהגדיר פעילות מסוימת. עם זאת איזור מסוים במוח הנקרא caudate nucleus נמצא דומה במבנה ותפקוד בבני אדם וכלבים. באדם יש לו תפקיד מפתח בציפייה או כמיהה לדברים כגון אוכל, אהבה או כסף. מבחינה זו ה-caudate nucleus הינו חריג ושונה ממבנים אחרים במוח, ניתן להדגים באופן מובהק בפעילות בו לדוגמא האם אדם נהנה מפעילויות שונות. פעילות ה-caudate nucleus תשמש עדות להעדפותינו הקולינאריות, מוסיקה ואף יופי.
בכלבים נמצא כי פעילות ה-caudate nucleus עלתה בתגובה לסימנים המעידים על מזון, או גם בתגובה לריחם של בני אדם מוכרים או לחזרתו של בעליו של הכלב אחרי היעדרות קצרה (זוכרים את תגובת השמחה של הכלב עם שובנו?)האם ממצאים אלו מעידים על אהבתו של כלבנו כלפינו? לא בהכרח. אך הדמיון בדברים שמעוררים את ה-caudate nucleus באדם ובכלב בהחלט מרמז לעולם רגשי מסויים ואף דומה לשלנו בקרב הכלבים.היכולת של כלבים לחוות רגשות חיוביים כמו אהבה והתקשרות היא דומה ליכולותיו הרגשיות של ילד, מידע זה מעורר תהיות כלפי התייחסותנו כלפי כלבים.
ההתייחסות כלפי כלב היא כאל רכוש, כך מאז ומעולם. במהלך השנים חוקקו חוקים שונים להגנת זכויותיהם של הכלביים, עדיין מותר וחוקי להמית כלבים בהמתות חסד המוניות וכך אחת ל-11 שניות מומת כלב בארה"ב. כעת עם הגילויים החדשים, איננו יכולים עוד להתעלם מהאמת המתגלה באופן עובדתי ומוחלט, כלבים וודאי גם חיות אחרות (ובפרט הפרימאטיים, קרובי משפחתנו הקופיים), חשים רגשות שונים בדפוסים הדומים באופן מפליא (ומטריד, נוכח התנהגותנו כלפיהם) לשלנו. ממצאים אלו מחייבים אותנו לשנות את התייחסותנו כלפי בעלי חיים רבים כאל רכוש. התייחסות אלטרנטיבית הינה האנשה (במידה מסוימת) של אותם בעלי חיים המראים עדויות לקיום רגשות חיוביים.
ארגונים רבים מתחום צעב"ח מתייגים את הבעלים כ "Guardians" – שומרים / מגנים – כך קושרים בין האדם לבין בן חסותו הכלבי, ומכך משתמעת גם אחריות של האדם לדאוג לצרכיה של החיה. כשלון של האדם בתפקידו זה טומן בחובו סיכון לאבדן הזכות לגדל את הכלב, אך לא קיים עיגון חוקי המגדיר את הכלב כ"בן חסות" ותומך בעבודת ארגוני צעב"ח המנסים לדאוג לזכויותיהם. האנשה של כלבים היתה מקנה להם הגנה נוספת מפני ניצול. שימוש בכלבים לצרכי תחרויות, מירוצים, מעבדות וכו' היה נאסר בשל חילול הזכות הבסיסית של ההגדרה העצמית האנושית.לסיכום, פרופ' ברנס מניח כי אמנם החברה האנושית רחוקה עדיין שנות אור מהתייחסות אל כלבים כאל בני אדם. עם זאת, פסיקות אחרונות מבתי המשפט הציגו התייחסות לממצאים מדעיים שעלו מהדמייה מוחית, מה שפתח את הדלת להצגת מדע נוירולוגי בביהמ"ש. יתכן ויבוא יום בו יתנהל תיק בבית המשפט שיעסוק בזכויות כלבים ויתבסס על ממצאים שנאספו בבדיקת הדמייה מוחית של כלב…