מדריך המלמד ביצוע החייאה בכלבים כולל פתיחת דרכי אוויר, הנשמה וטיפול במחזור הדם. מידע זה עשוי להציל חיים בחירום וטרינרי כגון בליעת גוף זר או תאונה. חשוב: לפני פעולה לפי מדריך זה התייעצו עם הוטרינר המטפל או עם וטרינר תורן.
להלן הוראות להדרכה כיצד לבצע החייאה בכלבים (CPR). לפני פעולה לפי ההוראות, רצוי מאוד להתייעץ עם הוטרינר המטפל או עם וטרינר תורן ולוודא שאכן יש צורך דחוף בביצוע ההליך באופן עצמאי ושכל הפרטים המוצגים כאן הובנו היטב.
שלב א' – פתיחת דרכי אוויר
פתיחת דרכי אויר תבוצע לאחר זיהוי חוסר תגובה של הכלב. השלב הראשון בהחייאתו הינו שמירה על פתחי אוויר. אין להמשיך הלאה בתהליך ללא שלב זה!
- יש למשוך את הלשון כלפי חוץ. אזהרה: כלב חסר תגובה עדיין עשוי לנשוך מתוך אינסטינקט.
- יש לשים לב שהצוואר ישר במידת האפשר, יש לנסות שהראש והצוואר יהיו במישור אחד. אין למתוח את הצוואר והראש מתיחת יתר בכל חשד למקרה של טראומה צווארית.
- נסו להנשים בשתי נשיפות קצרות על ידי סגירת הפה וביצוע הנשמה מפה לאף. במידה שהתהליך מתבצע כשורה, המשיכו לשלב ב'.
- מקמו את הצוואר שנית ונסו לבצע סעיף 3 שנית. אם ניסיתם להנשים ללא הצלחה, נסו לדחוף את הגורם הזר החוצה מדרכי הנשימה.
- הסתכלו שוב לתוך הפה וחלל הלוע וודאו כי דרכי הנשימה פתוחות וכי אין חפץ זר החוסם אותן. שלא כמו בבני אדם, בכלבים ניתן להגיע לפתחי האוויר העמוקים ולהסיר את החפץ הזר הנראה לעין.
- הפעילו מערך היימליך: 1. הפכו את בעל החיים במנח מוטה כלפי מטה (כשגבו מופנה לחזה שלכם) 2. בשתי זרועות לחצו חמש לחיצות חדות (חיבוק דוב). בצעו זאת כאילו בכל לחיצה יש בכוונתכם להעיף החוצה את החפץ הזר. 3. עצרו ובחנו אם ניתן לראות גוף זר בדרכי הנשימה. אם כן, הוציאו אותו וספקו עוד 2 נשיפות מפה לאף. אם החיה אינה מתחילה לנשום, חזרו לשלב הראשון של פעולת ההיימליך. חובה לפתוח פתחי אוויר לפני שממשיכים בתהליך! אין להמשיך בשלבי ה-CPR גם אם אם אינכם חשים פעימות לב.
שלב ב' – הנשמה
לאחר שחרור דרכי נשימה, יש לבדוק אם בעל החיים נושם ואם הנשימות אפקטיביות.
- משכו את הלשון בעדינות מהפה. אזהרה: גם כלב לא מגיב עשוי לנשוך באופן אינסטנקטיבי.
- נסו ליישר את הראש ולהביאו בקו ישר עם הצוואר. אזהרה: כאשר יש חשד לפגיעה צווארית אין להזיז את הראש יתר על המידה.
- בצעו הנשמה מפה לאף, כאשר פה החיה סגור. אם אינכם מצליחים להחדיר את האוויר בקלות, חזרו לביצוע שלב א' (פתיחת דרכי אוויר).
- בצעו הנשמה בקצב של 20 נשיפות לדקה, במידה שיש בידכם אספקת חמצן, והחיה נושמת בעצמה, השתמשו בזרימה מהירה ודחיפה חזקה.
- עברו לשלב ג'.
שלב ג' – מחזור הדם
הטיפול במערכת הנשימה קודם לכל, אך גם מחזור הדם חשוב במקרי חירום וטרינריים! בבעלי חיים לא ניתן לחוש דופק צווארי, אך ניתן להרגיש את הדופק המפשעתי (יש למשש בזהירות בכלב בהכרה). ניתן לחוש פעימות לב בצד השמאלי של בית החזה, באזור שהמרפק נוגע בכלוב הצלעות. זהו שלב אחרון, חשוב לבצע לאחר שחרור דרכי נשימה והנשמה:
- בדקו שאין דימום חיצוני חזק – טפלו לפי הצורך.
- השכיבו את בעל החיים על צידו הימני.
- הניחו את שתי ידיכם, כשהמרפק השמאלי נוגע בבית החזה (בערך באמצע כלוב הצלעות)
- לחצו על בית החזה 15 פעם (שלוש לחיצות כל שתי שניות), ולאחר מכן, הנשימו פעמיים מפה לאף. השתמשו בכוח מופחת לכלב קטן, והפעילו כח רב יותר עבור כלבים גדולים לפי הכללים הבאים: בכלבים קטנים יש ללחוץ עד עומק של 1 ס"מ, כלבים בינוניים יש ללחוץ עד עומק של 2.5 ס"מ ובכלבים גדולים יש ללחוץ עד עומק של 4 ס"מ.
- חזרו על הפעולות במידת הצורך.
חשוב מאוד: במקרה חירום וטרינרי, כמו בכל מצב חירום, חשוב להישאר רגועים. חיות חשות במתחים שלנו, אך אינן מבינות מה מתרחש, ואנו לא יכולים להסביר להן. שפת גופנו חשובה. היו רגועים, אך עקביים בפעולותיכם. כשנוכחתם לדעת שלא נשקפת יותר סכנת חיים או שאינכם יכולים לייצב את מצב בעל החיים בכוחות עצמכם, יש להעבירו דחוף לבית החולים הוטרינרי הקרוב ביותר. הודיעו לוטרינר המטפל או הוטרינר התורן על הגעתכם עם מקרה חירום. יש לעדכן את הוטרינר כי מדובר בכלב עם מעצור בנשימה/ גוף זר בדרכי הנשימה ו/או קוצר נשימה והפרעות דופק. ספקו לו את המידע הבא בטלפון: שמכם, צעדים שנקטת עד כה (עזרה ראשונה), גודל הכלב/גזעו, סוג הפגיעה (תאונה דרכים, קרב עם כלב אחר). אם מדובר בגוף זר, פרטו מהו, מה סוגו, והאם ידוע על הרעלה או בליעת תרופות.
המרכז הוטרינרי רעננה מספק מענה לחירום וטרינרי ווטרינר חירום באזור כפר סבא, רעננה, הוד השרון והרצליה.
חייגו למספר 1-700-5000-83 או 054-6677066.