ראשית הקפידו על שלושה דברים- שימרו על קור רוח, הישמרו מפציעה (כלב פגוע עשוי לנשוך מחמת הכאב) וכדאי להגיע מוכנים ומצוידים.
בהגעה אל כלב פצוע, נסו לקחת רגע כדי להעריך את מצבו. בידקו האם יש לפנותו באופן מידי.
נסו להבין אם הכלב חשוף לפגיעה נוספת או אם אתם חשופים לסכנה מגורם הפציעה או על ידי הכלב. לשם הדוגמא לא פעם אנו נתקלים בכלב פצוע בכביש, חשוב להישמר מפני מכוניות נוסעות. במידה וקשה להגיע אל הכלב ניתן להתקשר ולבקש את עזרת המשטרה או מכבי האש.
אם אנו בדרכנו לכלב פצוע, מוטב להתכונן ולבדוק היכן ממוקם מרכז וטרינרי קרוב היכול להעניק שרותי חרום וטרינריים.
נקודות חשובות:
חשוב להבין ולצפות את התנהגותו של כלב במצב זה, בעל חיים במצב של פחד וכאב עשוי להגיב באופן לא צפוי, גם אם הכלב הוא שלכם. אל תניחו שחיית המחמד שלכם לא תנשוך אתכם במצב קיצון זה. מצבים אלו יכולים לעורר התנהגות אגרסיבית. המטרה הראשונה שלנו היא לשמור שלא להיפגע.
ניתן להיעזר במגבת או סדין ולכסות בעדינות את ראשו של הכלב, פעמים רבות הדבר יגרום לכלב תחושת ביטחון כאשר אנו מפנים אותו. ניתן גם לאלתר מחסום לפה (זמם) למנוע נשיכה פוטנציאלית (יש לוודא שהכלב אינו סובל ממצוקה נשימתית)
פרטים של מרפאה וטרינרית, מספר טלפון וכתובת. הקפידו לשמור את פרטיו של הוטרינר המטפל זמין וכן ודאו שבידיכם פרטי מרפאה וטרינרית המעניקה שרותי חרום 24 שעות ביממה. בידקו עם הרופא המטפל מה הזמינות שלו במקרי חרום מחוץ לשעות הקבלה.
התקשרו קודם להגעה למרפאה וידעו את הצוות הרפואי על הגעתכם ומיסרו פרטים ראשונים על מצב החיה. אגב גם במצבים שאינם מסכני חיים מוטב להתקשר ולוודא האם יש להגיע הרופא יידע לסייע בהערכת מצבו של הכלב.
היעזרו בחברים, מוטב לגייס חבר שיסייע בפינוי הכלב, במהלך הנסיעה מוטב שהנהג יתמקד בנסיעה ואדם נוסף ירגיע את הכלב בדרך למרפאת החרום הוטרינרית
החייאה- מוטב ללמוד את עקרונות היסוד הנדרשים להחייאה בכלבים. להלן קישור למאמר העוסק בעקרונות יסוד בהחייאה בכלבים.
היימליך– לרוב אינו נדרש בחירומי כלבים, אך בהחלט במצבים מסויימים יכול להציל חיים. יש לבצע את ההיימליך רק כשיודעים כיצד וכשיודעים בודאות כי הכלב נחנק עקב גוף זר החוסם את דרכי הנשימה. זיכרו ביצוע היימליך ללא ידיעת הפרוצדורה יכול לגרום נזק לבעל החיים.
חבישה– לרוב חבישה במקרי חרום תשמש ליצור לחץ על פצע מדמם בכדי לעצור את הדימום,בשטח ניתן לאלתר תחבושות ממגבת, בדים שונים וכל הבא ליד.
עצירת דימום– אם אנו עדים לדימום מאסיבי, יש ליצור לחץ מקומי על מקור הדימום, ניתן להיעזר במגבת או בד כלשהו, להניח על הפצע וללחוץ. ניתן גם לאלתר גם חוסמי עורקים שיונחו גבוה מנקודת הדימום.
מגבות ושמיכות יכולות לסייע לנו בנשיאת בעל החיים באלונקה מאולתרת. מגבת תשמש בנשיאת בעל החיים, כיסויו, או לטיפול ראשוני בפצע. שוב זכרו כיסוי הכלב עשוי להוות גורם מרגיע לכלב המפוחד.
שמיכה טובה יכולה לשמש בהחלט כאלונקה מאולתרת, עדיף להשתמש במצע קשה, כמו דלת של ארון, קרש וכל מה עולה בידכם למצוא. יש לגלגל את הכלב בעדינות על השמיכה. שלב זה כרוך בהזזת הכלב ועשוי לעורר כאב ובתגובה התנהגות אגרסיבית מצדו.
עלויות– נכון, זה הדבר האחרון שאנו חושבים עליו כשאנו עומדים בפני כלב פצוע. עלויות הטיפול בהרבה מהמקרים האלו אינן נמוכות. במרפאה הוטרינרית אחרי הערכה ראשונית ומתן עזרה ראשונה ויצובו של הכלב, תינתן הערכת מחיר וקרוב לוודאי שתידרשו אף לשלם מקדמה. אגב אפשר לבדוק מבעוד מועד עלויות של ביטוח רפואי לכלב.
איחולי בריאות,