דף הבית » מאמרים ומידע » שארפיי – האמת וכל האמת

מאמרים ומידע

שארפיי – האמת וכל האמת

בעבר היה השארפיי הכלב הנדיר ביותר בעולם, אך היום הוא מהפופולאריים שבגזעים. אלו שמוקסמים על ידי עורו המקופל ומראהו יוצא הדופן, צריכים לדעת שגידול שארפיי דורש מסירות מיוחדת והשקעה כספית גבוהה יחסית בשל נטייה לבעיות רפואיות מרובות.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-shar-pei-dog-puppy-portrait-image20912077

מטרתו של מאמר זה היא לסייע בידיהם של אנשים השוקלים רכישת שארפיי. זוהי חיה מיוחדת עם צרכים מיוחדים ואינה מתאימה ככלב ראשון או למשפחה שבה זמן הטיפול המוקדש לכלב הוא מינימלי. יש להתייחס בכובד ראש לאימוץ שארפיי ולקחת בחשבון את המשאבים הרבים הנחוצים לטיפול ואת ההוצאות הרפואיות הרבות שעשויות להתלוות לגידולו.

צרכים מיוחדים וקווי אופי

הרשימות להלן אינן מאפיינות כל כלב שארפיי, אך יש להיות מודעים לבעיות המיוחדות שלהן נוטה גזע זה מבחינה רפואית והתנהגותית, כדי למנוע אותן מבעוד מועד.
העור של השארפיי עשוי לסבול ממספר רב של בעיות עור שונות ומצריך טיפול מניעתי רחב היקף. לפני מספר שנים הוצעה רשימה של טיפולים שוטפים מניעתיים (ניתן לחלוק על מספר סעיפים ברשימה זו):

  • רחצה תכופה
  • הברשה יומית
  • הדברת פרעושים/קרציות מוחלטת
  • תזונה נכונה
  • סביבה נקייה ובריאה

טיפולים בהיקף שכזה גוזלים זמן רב ויש לקחת מרכיב זה כשיקול מכריע בעת אימוץ שארפיי.

מבחינה התנהגותית, צריך להבין שהשארפיי חש צורך מיוחד להגן על בני המשפחה, דבר שעלול לגרום לו להגיב באגרסיביות לזרים, ילדים ובמיוחד – ילדים זרים. בהתייחס לנקודה זו באימוץ גור שארפיי יש להקדיש זמן רב להרגלת הכלב לסביבת בני אדם שונים וביניהם ילדים. אם מאמצים כלב בוגר יש לחקור היטב את עברו ולבחון בזהירות רבה את דפוסי התנהגותו במצבים רבים אשר יוצגו לכלב באופן מבוקר וזהיר כדי למנוע תאונות. האם הכלב ינסה לנשוך את הוטרינר? האם יאפשר לך לנקות את אזניו, לבחון את קפליו, לפשפש בין אצבעות רגליו? האם תבטח בכלבך כאשר אדם זר ייגש ללטפו? אם הכלב ילעס דבר מה, האם יהיה באפשרותך להוציאו מפיו מבלי להיפגע?

ניתן לאמץ כלבי שארפיי גזעיים בהמוניהם מעמותות שונות ברחבי הארץ. אם בכל זאת בחרתם לאמץ שארפיי ממגדל מקצועי, יש לבחון את המוניטין של המגדל ולוודא שצורתו החיצונית של הכלב אינה הפרמטר היחידי העומד לנגד עיניו. יש לבחון איתו ועם הוטרינר שאיתו הוא עובד את הנקודות שמועלות במאמר זה.

מאפייני השארפיי

פרווה: ישנם שני סוגי פרווה אופייניים לשארפיי – פרווה סוסית, שהינה פרווה קשה הגורמת גירוד לאנשים רבים ושעל שמה נקרא השארפיי (כלב עם פרווה חולית, בסינית) ופרוות מברשת – פרווה ארוכה מעט יותר, נעימה יותר וגורמת פחות בעיות במגע. קיים סוג שלישי, פרוות דוב, שהיא ארוכה ורכה עוד יותר ואף מתקשרת לפחות בעיות עור. למרבה הצער הגדרות הגזע פוסלות אורך זה וכך מאבד השארפיי את הסיכוי להפוך לגזע בריא יותר.

עפעפיים: הקמטים הרבים בפנים בכלל ובאזור העיניים בפרט פונים אל העין וגורמים לשפשופים המביאים להתפתחות כיבים בקרנית ואף לעיוורון ללא טיפול. תופעה זו נקראת אנטרופיון ולרוב מצריכה תיקון ניתוחי. יש לקחת בחשבון הוצאה זו לפני שבוחרים לאמץ שארפיי.

קפלי עור: בין קפלי העור נוצרים אזורים לחים ולא מאווררים המהווים אזור נפלא לשגשוג זיהומים חיידקיים. העור הופך לח ואדמומי וכמובן מלווה בריח רע. טיפוח קבוע (רחצה, הברשה וכו') קריטי לגזע זה. טיפול מונע ראוי בקפלי העור והברשה תכופה תעודד יצור והפרשת שמנים בעור המשמשים להגנה. שארפיי פחות מקומט יסבול לרוב מפחות בעיות עור.

מחלות אופייניות לגזע השארפיי

דמודקס: קרדית המצויה בזקיקי השיער של כל הכלבים. בכלבים מסוימים, ובפרט שארפיי, משגשג הטפיל וגורם לביטוי קליני המאופיין לרוב בקרחות (מידע נוסף על דמודקס). בכל בעיית עור שיפתח כלב שארפיי יבחר הוטרינר לבצע תחילה מִגְרַדֵי עור ובהם יבחן נוכחות של קרדיות תחת מיקרוסקופ. לעתים בגלל מאפייני עורו של השארפיי המגרדים יוצאים שליליים למרות סימנים לנוכחות הטפיל, ומתעורר צורך לקחת ביופסיה לשם אבחון.

היפותירואידיזם: משערים כיום כי אחד מכל חמישה כלבי שארפיי יסבול מהיפותירואידיזם, כלומר חסר בפעילות בלוטת התריס. הורמון התירואיד חשוב ביותר ואחראי לשיעור חילוף החומרים בכל תאי הגוף. ירידה ברמתו תביא להאטה כללית. אחד האזורים המושפעים באופן בולט ונראה לעין הוא העור, שבו הבעיה מתבטאת באובדן שיער, קשקשת ופיגמנטציה. פעמים רבות ניתן להבחין במעין קו גבול ברור בין אזור פגוע לאזור נורמלי לחלוטין. לרוב מצב זה אינו גורם לגירוד לכשעצמו, אך מחליש את המערכת החיסונית ובכך גורם בעקיפין לזיהומים משניים בעור. במקרים רבים של בעיות עור ירצה הוטרינר לבצע בדיקות דם כדי לשלול היפותירואידיזם.

פודודרמטיטיס ופיודרמה: השערות הקצרות של השארפיי יכולות לגרום לדלקות עור הנובעות מזקיק השערה, כלומר, מגדילת שערות כלפי פנים. כשזה קורה בין אצבעות הרגליים, אתר אופייני לדלקת מסוג זה, נקראת התופעה פודודרמטיטיס, וכאשר הדלקת מופיעה במקום אחר – פיודרמה. קיימים גורמים שונים אפשריים לדלקות זיהומיות בכף הרגל כמו אלרגיות, סטרס, דמודקס ועוד. בכף רגל מגורה של שארפיי ימליץ הוטרינר פעמים רבות על ביופסיה.

דלקות אוזניים: תעלת האוזן של השארפיי היא צרה פעמים רבות, וקשה לבצע בה בדיקה. כמו כן, היותה צרה הופכת אותה לבית גידול למזהמים שונים והופכת את הטיפול לכמעט בלתי אפשרי. פעמים רבות כשכבר מתפתחת דלקת אוזניים בכלב, ניתוח הוא הפיתרון היחיד. יתכן על כן שכדאי לבצע באופן קבוע שטיפות אוזניים, שמסייעת במניעה במידה מסוימת.

קדחת שארפיי (Shar-pei Fever): מחלה גנטית המועברת על ידי גן רצסיבי, ומתבטאת באפיזודות של חום גבוה הנמשך כיומיים, מפרקים נפוחים והגרוע מכל, תופעה הנקראת אמילואידוזיס, ומשמעותה הסננה ושקיעה של חומר מסוים בכליה וכתוצאה מכך כשל כלייתי. לרוב מחלות החום מופיעות לראשונה בגור או בכלב המתבגר ויופיע לא פעם כשל כלייתי, שיבוא לכדי ביטוי בסביבת גיל 5. אין הדבר בהכרח כך – רק אחד מכל עשרה כלבי שארפיי מועדים מבחינה גנטית לפתח את המחלה. באוניברסיטת קורנל עמלים כיום על בדיקת דם אשר תזהה את הכלבים הנושאים את הגן הרצסיבי, כדי למנוע הרבייה שלהם ובכך להעלים את המחלה הזו מהגזע.

סיכום

כדי להיות בעליו של שארפיי עליכם להיות מחויבים בכל נימי נפשכם כי צרכיו גדולים ומיוחדים. עליכם להיות ערוכים כלכלית, נפשית ופיסית לביקורים תכופים אצל הוטרינר ולטיפול והשגחה אינטנסיביים. אנא פנו אלינו בשאלות נוספות לטלפון המרכז הוטרינרי רעננה – 1-700-5000-83.