המונח OCD (Obsessive compulsive disorder) מוכר לחלקנו מהשטח ההומאני, והוא מתאר הפרעה טורדנית כפייתית אשר יש לה 2 מרכיבים: מרכיב אובססיבי -המחשבות המציקות, ומרכיב קומפלסיבי – המעשים הבאים בעקבותיהן .כלבים בהפרעה – מאת ד'ר ענבל פלד
המונח OCD ((Obsessive compulsive disorder מוכר לחלקנו מהשטח ההומאני, והוא מתאר הפרעה טורדנית כפייתית אשר יש לה 2 מרכיבים: מרכיב אובססיבי -המחשבות המציקות, ומרכיב קומפלסיבי – המעשים הבאים בעקבותיהן .
חברינו ההולכים על ארבע דומים לנו בכל כך הרבה אופנים. לצערנו,לא תמיד הדמיון הזה הוא מבורך. כמו בני האדם, גם הכלב עשוי לסבול ממספר בעיות מנטליות ורגשיות.
OCD הוא דוגמא לכך. בכלבים, הפרעה זו באה לידי ביטוי בפעילויות נורמליות אותן הכלב מבצע בתדירות לא נורמלית, וכן, יכולה להיות התנהגות של הרס עצמי עד כדי השחתה עצמית . במקרים חמורים, הדבר עלול לגרום לבעיות בריאותיות ולפגוע משמעותית באיכות החיים של הכלב והבעלים.
הפרעה טורדנית כפייתית מופיעה בכלבים הסובלים מחרדה, סטרס או שעמום.
התוצאה : חפצים מושמדים, חצר הרוסה, שכנים זועמים, לעיתים כלב אגרסיבי ומסוכן, ובעלים מתוסכלים וחרדים בעצמם לקראת הנזקים המצפים להם בבואם הביתה.
מהו OCD:
זוהי הפרעת חרדה המתאפיינת במחשבות פולשניות וטורדניות ובביצוע פעולות טקסיות חוזרות במטרה לגרש את המחשבות הבלתי רציונליות ולהפחית את החרדה. המנעות מהפעולות הטקסיות מעצימה מאוד את תחושת החרדה .
אז מהי המחשבה הטורדנית שלא נותנת מנוחה לכלב וגורמת לו חרדה? הרי לא סביר שמציקה לו המחשבה שאולי לא נעל את הדלת כשיצא לטיול. גם לא סביר שיקפיד לדרוך אך ורק על המרצפות האדומות שבמדרכה כדי להבטיח את ארוחתו היומית….
הסיבות ל-OCD בכלב:
- ההפרעה מופיעה בד"כ עם הגעת הכלב לבשלות הסוציאלית שלו – כלומר בין גיל שנה לשלוש שנים,תלוי בגזע.
- לרבים מהכלבים הסובלים מ-OCD יש היסטוריה של התעללות,הזנחה, או חשיפה לתנאי סטרס כגון שהייה בשטח מחיה מצומצם במשך תקופה ארוכה, ללא גירוי פיזי או מנטלי.
- יתכן מרכיב גנטי: גזעים כגון דוברמן,רועה גרמני ובולטרייר הם מועדים יותר.
- מצבים מעוררי חרדה ככלל, וחרדת נטישה בפרט (הכלב משחיט חפצים, חופר, נובח, בוכה, או,לחילופין מדוכא, כאשר הבעלים יוצא מהבית או מתרחק) .
- שיעמום
- כאב
- פגיעה בתפקוד החושי של הכלב (ראיה,שמיעה,חוש ריח,טעם או מגע)
אלו הם הסימנים המופיעים בהפרעה טורדנית כפייתית בכלבים:
המאפיין של הפרעה זו הוא החזרתיות וההגזמה בפעולות שהן נורמליות לכלב בריא .
כלב הסובל מ-OCD מבצע פעולות מסויימות באופן מכוון, טכסי והרסני, בתדירות ובמינון שהוא מופרז בהשוואה לכלב בריא.
הפעולות הנפוצות הן :
- נביחות
- חפירות
גירוד - ליקוק
- סיבובים
- רדיפה אחר הזנב
- עשיית צרכים בבית
- לעיסת אבנים, חפצים, בגדים ורהיטים
- השחטה עצמית של הזנב,כפות רגליים או ציפורניים.
חשוב להדגיש כי גם כלב בריא נוהג לבצע פעולות אלו מפעם לפעם , אולם כלבים אובססיביים חוזרים על פעולות אלו (אחת או יותר) שוב ושוב ושוב. במקרים רבים, הדבר הוא בעיקר מטריד אך לא מזיק. לרוע המזל, במקרים מסויימים, הכלב גורם נזק משמעותי לעצמו או לרכוש.
להלן תופעות נוספות הנובעות מהתנהגות כפייתית:
- פצעים פתוחים וזיהום חיידקי משני
- דימום מכפות הרגליים
- שינויים בקול עקב נביחות כרוניות
- אבדן שיער באזורים בהם הכלב מלקק ונושך את עצמו ללא הפסקה.
כלבים הסובלים מ-OCD, עשויים לסבול במקביל מבעיות פסיכולוגיות נוספות כגון:
רתיעה ממגע פיזי, בעיות אינטראקציה עם הבעלים או בעלי חיים אחרים, חרדת נטישה ואגרסיביות.
אם כלבך מציג תבנית של חזרתיות גבוהה בהתנהגויות מסויימות , רצוי להגיע לוטרינר בכפר סבא אשר יערוך בדיקה, מאחר וקיימים טיפולים תרופתיים והתנהגותיים שיכולים לסייע בהרגעת הסימנים.
אבחון OCD בכלב
האבחון של וטרינר בהרצליה מבוסס על איסוף אינפורמציה לגבי פעילות הכלב ,סביבת המחיה שלו ואורח החיים שלו. הוטרינר המטפל יבקש מכם פרטים לגבי פעילויות בעלות אופי חזרתי. כמו כן נערכת בדיקה פיסיקלית,בדיקת דם מלאה ובדיקת שתן במטרה לקבל מידע בסיסי ראשוני על מצבו הבריאותי של החיה. סך הבדיקות הללו נחוץ לשלילת בעיות רפואיות אשר יכולות לגרום לכלב להתנהג בצורה אובססיבית. בנוסף,יתכן ותתבקשו לתעד את ההתנהגות האובססיביות של הכלב במצלמת וידאו.
חשוב לזכור כי תהליך האבחון מבוסס בחלקו הגדול על שלילת בעיות רפואיות אחרות, וכי הוא דורש זמן וסבלנות של כל הצדדים המעורבים.
מה עושים?!
מטרת הטיפול היא לצמצם ואף לבטל את ההתנהגויות הריטואליות (טקסיות) האובססיביות של הכלב וכן, לטפל בגורמים אם מזהים כאלה. הטיפול הוא במישור הרפואי והתנהגותי ולרוב הוא לכל החיים.
תחילה יש לטפל בכל בעיה רפואית הקיימת ברקע כגון נגיעות בפרעושים, אלרגיה למזון,דלקת בדרכי השתן, עצירות ועוד… כמו כן השאיפה היא לנטרל כל גורם סטרס סביבתי בו נתון הכלב.
בהמשך, שינוי התנהגותי הוא לרוב חלק בלתי נפרד מהתמודדות עם OCD.
אם כך, הטיפול בהתנהגות אובססיבית מצריך התערבות הן של הוטרינר והן של מאלף מנוסה או מומחה להתנהגות בעלי חיים/כלבים.
במקרי שעמום הפתרון הוא להגביר את רמת הפעילות של הכלב (טיולים,הליכות ומשחק). כלב עייף הוא כלב מרוצה ולא אובססיבי.
חשוב להדגיש כי בשום אופן אין להעניש כלבים אלו. למעשה, ענישה או חיזוק שלילי עשויים להחמיר את החרדה וההתנהגות האובססיבית, וכן הם פוגעים ביכולת של הכלב ללמוד התנהגויות חדשות לא טקסיות.
במישור הוטרינרי קיימות מספר תרופות מרשם בהן ניתן להשתמש בטיפול ב-OCD. תרופות אלו משפיעות על מאזן הנוירוטרנסמיטורים ( מוליכים עצביים ) במוחו של הכלב. תרופות אלו עשויות לייצר תופעות לוואי או להתנגש עם תרופות אחרות הניתנות באתה העת ,כולל תכשירים נגד פרעושים וקרציות. לכן חשוב כי הטיפול התרופתי יהיה תחת פיקוח וטרינרי.
מהי התחזית / פרוגנוזה:
הפרוגנוזה לכלבים הסובלים מ-OCD משתנה מאוד. הצלחת הטיפול נשענת על מחויייבות הבעלים לתהליך,ועל זיהוי הגורמים שברקע. כמו בכל מחלה, הפרוגנוזה היא טובה יותר כאשר המחלה מזוהה ומטופלת בשלביה הראשונים.
היה וכלבכם מתנהג באופן הנראה לכם אובססיבי, מהרו להגיע לייעוץ אצל הוטרינר המטפל. ברוב המקרים, התנהגויות אלו מחמירות ללא טיפול ,וככל שנקדים לטפל הסיכויים להחלמה טובים יותר.