טוקסופלזמוזיס היא מחלה הנגרמת על ידי יצור חד-תאי הנקרא טוקסופלזמה גונדי (באנגלית: Toxoplasma Gondii) טפיל זה מצוי בבעלי חיים רבים (ביניהם חתולים וכבשים) וגם בבני אדם. מאחר שהוא מסכן נשים הרות, יש רופאים הממליצים לא להחזיק חתול בבית בחודשי ההריון.
במאמר זה אנסה לספק לכם הקוראים והקוראות, תמונה אובייקטיבית לגבי טפיל הטוקסופלזמה, השלכות ההדבקה וכיצד למנוע אותה.
ראשית, חשוב לדעת שברוב המקרים, טפיל הטוקסופלזמה אינו גורם לכל פגיעה מתמשכת או חמורה בבריאות האדם. לאחר ההידבקות עשויים להופיע מספר תסמינים החולפים כעבור שבוע עד 12 שבועות, ושהינם לעתים קלים מאוד וכמעט בלתי-מורגשים. התסמינים הם חום, נפיחות של בלוטות הלימפה, קשיון שרירים, כאבי מפרקים והגדלה של הטחול והכבד.
וטרינר בהוד השרון מבהיר כי סכנה ממשית נשקפת מטפיל הטוקסופלזמה רק כשמדובר בנשים הרות, שכן הטפיל יכול לחצות את השליה ולפגוע בעובר. מידת הפגיעה תלויה בגיל העובר. אם ההדבקה התרחשה בשלבים המוקדמים של ההריון, קיים סיכון להפלה. הדבקה בשלבים מאוחרים יותר עלולה לגרום לעובר לעיוורון וכן לבעיות נוירולוגיות שונות כגון הידרוצפלוס ופיגור שכלי. סטטיסטית, בין 30% ל-40% ממקרי ההדבקה במהלך הריון גורמים לנזק עוברי.
חשוב לדעת שפגיעות כאלו נגרמות אך ורק כאשר אישה נדבקת בטפל בפעם הראשונה במהלך ההריון. כלומר, אישה שנדבקה בטפיל בעבר, לא תחלה שוב והעובר שלה לא יידבק. יחד עם זאת, אנשים בעלי מערכת חיסון מוחלשת (עקב מחלת איידס או לקיחת תרופות כימותראפיות) עשויים לפתח את המחלה יותר מפעם אחת.
איך אפשר להידבק בטוקסופלזמה?
מרבית מקרי ההדבקה בטפיל הטוקסופלזמה הם תוצאה של אכילת בשר חי או לא מבושל דיו ורק מיעוטם קשורים לאינטראקציה עם חתולים. הטפיל מצוי בצואת החתול בצורה של אואוציסטה (מעין ביצה) ובבשר בעלי חיים כגון כבש או חזיר. אכילת בשר נגוע, חי או לא מבושל דיו וכן בליעה של חומר מזוהם בצואת חתול המכילה אואוציסטות תביא להדבקה.
האם מסוכן לגדל חתול בבית?
על פי מחקרים, האשם העיקרי במקרי הדבקת טוקסופלזמה איננו החתול אלא אכילת בשר נגוע לא מבושל. לרוב, חתולים נגועים מפרישים אואוציסטות בצואה אך ורק כשהם נדבקים לראשונה בטפיל, ורק לתקופה של בין 5 ל-14 ימים. חתול שחלה בטוקסופלזמה בעבר ונדבק מחדש, אינו מפריש אואוציסטות אלא אם מערכת החיסון שלו מוחלשת (עקב מחלות מסוימות או תרופות). כמו כן, האואוציסטות בצואה מסוגלות להדביק אדם רק לאחר 24-48 שעות מרגע שהופרשו מגוף החתול. על כן, יש להקפיד ולנקות את ארגז החתול מדי יום!
כדי לדעת אם חתול מסוים נושא את טפיל הטוקסופלזמה ניתן לערוך בדיקת דם סרולוגית ע"י וטרינר בהרצליה, שבה מחפשים נוגדנים ספציפיים נגד הטפיל. הימצאותם פירושה שמערכת החיסון של החתול כבר למדה כיצד להילחם בטפיל. משמע, שהחתול נדבק בטוקסופלזמה בעבר. אם הוא בריא, ואינו סובל מדיכוי חיסוני עקב מחלה או תרופות, קיומם של נוגדנים נגד טוקסופלזמה בגופו אומר שקרוב לוודאי שהוא אינו מפריש אואוציסטות בצואה. אישה אשר נבדקה סרולוגית ונמצאה חיובית לפני כניסתה להריון – גם היא למעשה מחוסנת כנגד טוקסופלזמה. בישראל, כ-30% מהאוכלוסייה חיוביים סרולוגית לטוקסופלסמוזיס.
כיצד נזהרים מהדבקה בטוקסופלזמה?
- בשלו היטב בשר בכלל, ובשר כבש במיוחד.
- לאחר מגע עם בשר נא, רחצו ידיים.
- הימנעו משתיית חלב לא מפוסטר
- הקפידו לרוקן או לנקות את ארגז החתול מדי יום ורחצו ידיים מיד אחר כך. אם הנך בהריון, תני למישהו אחר מבני הבית לבצע פעולה זו.
- אין להאכיל את החתול בבשר לא מבושל. מזון מסחרי מאוזן ובאיכות גבוהה הוא המזון המועדף עבור החתול שלכם.