דף הבית » מאמרים ומידע » בדיקות דם וטרינריות

מאמרים ומידע

בדיקות דם וטרינריות

מאמר זה ינסה לשפוך אור ולעשות מעט סדר תוך ביאור משמעות הפרמטרים הנמדדים והטווחים, אלו כאמור משתנים משמעותית בין סוג בעל חיים למשנהו או לדוגמא בטווחי גילים שונים. נראה הבדלים של ממש בין גזעים שונים של כלבים לדוגמא.

blood_work_mainמאמר זה ינסה לשפוך אור ולעשות מעט סדר תוך ביאור משמעות הפרמטרים הנמדדים והטווחים, אלו כאמור משתנים משמעותית בין סוג בעל חיים למשנהו או לדוגמא בטווחי גילים שונים.נראה הבדלים של ממש בין גזעים שונים של כלבים לדוגמא. חשוב שנדע גם כי בדיקות הדם לא תמיד ישקפו בעיה רפואית קיימת גם אם היא חמורה ומסכנת חיים. מנגד ערכים חריגים אינם מעידים תמיד על פתולוגיה ולכן ראשית יש לנשום עמוק ומתחילים.

כמובן שיש לקחת בחשבון את ההוראות קודם ללקיחת הדם, הרופא עשוי לדרוש צום לפני הבדיקה, תרופות שבעל החיים נוטל עשויות להשפיע אף הן על תוצאות הבדיקה. בגיליון תוצאות הבדיקה בסמוך לכל ערך נמדד נראה את ערכי הייחוס המציגים את הטווחים הנורמליים, כך יקל עלינו לזהות איזה ערך חורג מהנורמלי. לא לכל הערכים שיחרגו מהטווח תהיה משמעות קלינית. הקפידו להימנע מניחושים ומהפקת תסריטים אפוקליפטיים, המתינו לביאור הוטרינר בהוד השרון אשר הוא זה שממטפל בבע"ח. לעתים יתעורר צורך לחזור שוב על הבדיקות או לבצע בעקבותיהן בדיקות נוספות.

ספירת דם – מודדת את ערכי כדוריות הדם האדומות, לבנות וטסיות הדם. כדוריות הדם האדומות נושאות את החמצן אל רקמות הגוף. ספירת הדםמודדת גם את רמת ההמוגלובין בדם המהווה מרכיב בכדורי הדם האדומה. מרבית כדוריות הדם הלבנות מיועדות ללחימה במזהמים, בעל חיים עם ספירה לבנה גבוהה יתעורר חשד אפשרי לזיהום. הטסיות משמשות לתהליך קרישה ראשונית, ירידה במספר הטסיות יכולה להעיד על הפרעת קרישה וכמובן על מחלת רקע שגורמת לירידה במספר הטסיות, לדוגמא טפיל דם המועבר מקרצית (קדחת קרציות) או על רקע מחלה אוטואימונית.

אלבומין – אלבומין הינו חלבון המיוצר על ידי הכבד. ערכי אלבומין נמוכים ייראו במצבי מחלת כבד לדוגמא, מחלות המערבות את מערכת העיכול, רעב מתמשך ועוד, עליה באלבומין תיראה אך ורק במצבי התייבשות. אחד מתפקידיו החשובים של האלבומין הינו לסייע בהחזקת הנוזלים בתוך כלי הדם ומניעת זליגתם לרקמות הסובבות, דבר שיביא להפרה במאזן נוזלים, בצקות וסיבוכים אחרים.

אלקליין פוספטאז – אנזים הנוצר ברקמות הגוף. עליה בערכיו עשויה להעיד על מחלת כבד או אולי פתולוגיה המערבת עצם עליה משמעותית תלווה גם נטילת פרדניזון (סטרואידים), מחלות המערבות כבד או עצם תבאנה לעליית ערכים בחתול.

ALT – אנזים המיוצר בכבד, עלייה בערכיו במחזור הדם תעיד על מחלת כבד או פגיעה בכבד
עמילאז וליפאז – עמילאז מיוצר על ידי הלבלב ומסייע בפירוק סוכרים. ליפאז הינו אנזים המסייע בפירוק שומנים, במצבים כגון דלקת בלבלב (פנקריאטיטיס), גם תהליך סרטני בכבד עשוי להביא לעליה בערכי אנזימים אלו.

חומצות מרה- מסייעות בפירוק שומן, מכיוון שמיוצרות בכבד, בדיקת רמתן בדם תעיד על מצבו של הכבד, רמתן נמדדת לפני אכילה ושעתיים אחרי אכילה.

בילירובין- בכבד בילירובין מיוצר מכדוריות דם אדומות, הבילירובין משוחרר מהגוף בשתן וצואה. ערכיו עשויים לעלות בבעלי חיים הסובלים ממחלת כבד או בעיה בכיס מרה, יעלה גם במצבים בהם כדוריות הדם מתפרקות על רקע פתולוגי בקצב מהיר מהרגיל. בעלי חיים בהם רמת הבילירובין גבוהה מהנורמלי עשויות לפתח גוון עור צהבהב, יתבטא בעיקר בריריות ולובן העין.

אוראה BUN blood urea nitrogen – או אף התייבשות תוצר פסולת חנקנית, ערכים נמוכים עשויים להעיד על מחלת כבד, ערכים גבוהים עשויים להעיד על מחלת כליות .

סידן – ערכי סידן גבוהים בדם מרמזים על תהליך סרטני פעמים רבות, אך יתכנו גורמים אחרים כגון כשל כליות, מחלות המערבות עצם או על רקע הרעלה ברעל עכברים. רמות נמוכות של סידן תיתכנה לפני המלטה או על רקע הנקה אינטנסיבית בעיקר כשמדובר לדוגמא בכלבה מגזע קטן המיניקה שגר מרובה גורים. כמו כן על רקע הפרעות הורמונאליות בבלוטת יותרת התריס.

כולסטרול – כמו בבני אדם, כולסטרול הינו שומן, אך להבדיל אינו מהווה גורם למחלות לב כליליות בכלב וחתול. זהו מצב פחות שכיח בחתול לעומת כלב, רמות גבוהות של כולסטרול בדם עשויות להתלוות לסכרת, תת פעילות של בלוטת התריס, קושינג או מחלות כיליה.

קריאטינין – הקריאטינין מיוצר בשרירים ונפלט מהגוף באמצעות הכליות בשתן, עליה בערכיו יעידו על מחלת כליות או על התיבשות.

קריאטנין קינאז – שרירים פגועים ישחררו אנזים זה המגיע למחזור הדם, ערכים גבוהים יעידו על בעיה הקשורה ברקמת שריר, יתכן אף עם מעורבות שריר הלב.

גלוקוז – סכרת הינה הגורם השכיח לעליית רמות גלוקוז בדם, כלבים הסובלים מקושינג עשויים להראות ערכי גלוקוז גבוהים. ערכי גלוקוז גבוהים בדם משך זמן רב יתבטאו בסופו של דבר בנוכחות גלוקוז בשתן, רמות גלוקוז נמוכות עשויות להעיד על זיהום סיסטמי מאסיבי (אלח דם-ספסיס) או במקרי סרטני לבלב, רמות נמוכות של גלוקוז בדם עשויות לגרום לפרכוסים קשים ומסכני חיים.

זרחן – ערכי זרחן גבוהים ילוו כשל כליות כרוני

אשלגן – כשל כליות אקוטי עשוי להביא לעליה ברמות אשלגן בדם

נתרן – רמות נתרן נמוכות בדם יאפיינו מחלת אדיסון (תת פעילות של בלוטת יותרת הכיליה), התייבשות עשויה לגרום לעליה בערכי נתרן בדם.

חלבון TP – ערך המורכב מאלבומין ומחלבון גדול יותר הנקרא גלובולין. עליה תיתכן במקרי התייבשות או על רקע פעילות מוגברת של מערכת החיסון, כמו עם אלבומין גם גלובולינים יכולים לרדת על רקע מחלת כבד.

בדיקות שתן – בדיקות שתן, מעבר לאיבחון דלקות בדרכי שתן, מספקות מידע בהתייחס למצבים רפואיים שונים, אופן לקיחת השתן בהתאם למטרה לשמה הוא נאסף, ניתן לבצע איסוף חופשי במהלך מתן שתן, החדרת קטטר שתן או דקירה בהליך סטרילי ושכיח דרך קיר הבטן ישירות לשלפוחית השתן.

חשוב לזכור כי תיתכנה טעויות בתוצאות בדיקות מעבדה, לעיתים נקבל תוצאות מחרידות ולפנינו מנגד יעמוד בעל חיים החש בטוב ולהיפך, נזכור כי אנו מטפלים בפציינט ולא בבדיקת המעבדה או תצלום הרנטגן, לכן נניח לוטרינר בהרצליה להפעיל שיקול דעת ולהתייחס למכלול הממצאים בדרך לאבחנה הנכונה ביותר.