דף הבית » מאמרים ומידע » תולעת הפארק

מאמרים ומידע

תולעת הפארק

תולעת הפארק הינה הטפיל הקטלני ביותר בארצנו משך זמן רב, במאמר זה סקירה קצרה בנושא ותמונות קשות הממחישות עד כמה קטלנית התולעת

parwormספירוצקה לופי (תולעת הפארק) – התולעת שקוטלת כלבים

לפני מספר ימים העיר אותי טלפון החירום, בעברו השני של הקו בוכיה וכואבת סיפרה לי לקוחה כי כלבתה בת ה-8 חודשים שרועה בסלון כנראה ללא רוח חיים, הוחלט יחדיו לשלוח את הכלבה לנתיחה פתולוגית, שם התברר כי הכלבה היתה נגועה בתולעת הפארק (על אף גילה הצעיר) דבר שגרם לקרע של אבי העורקים אשר הביא לדימום מאסיבי אל חלל בית החזה ומוות מיידי, בדיקת צואה איששה זאת באופן מוחלט.

בבירור עם הבעלים התברר כי הכלבה לא היתה מטופלת כנגד תולעת הפארק וכי לא היתה כל מודעות לדבר

זהו ללא ספק סיפור דרמטי וכואב אך עלי לציין כי מקרה זה הסתיים במות נשיקה וללא יסורים קודם למוות, זאת לעומת מקרים רבים אשר גרמו סבל רב לכלבים, בעליהם ולנו – אנא הקפידו על הטיפולים במועדם (אחת ל-3 חודשים) ומינעו את הסבל הרב והתפשטות נוספת של המחלה.

מצורף עלון בנושא "תולעת הפארק" באדיבות עמותת הרופאים הוטרינריים לחיות מחמד :

ספירוצקה לופי היא תולעת קטלנית לכלבים, החודרת לגופם באמצעות אכילת חיפושית זבל נגועה. התולעת זכתה לכינוי "תולעת הפארק הקטלנית". מאז אובחנו מקרי ההדבקה הראשונים בכלבים, באזור מרכז הארץ, בשנות השמונים, התפשטה התולעת במהירות לדרום הארץ ולצפונה, תוך שהיא מדביקה אלפי כלבים וגורמת למותם בייסורים של עשרות רבות מהם.

איפה ואיך נדבקים?

כשכלבים נמצאים מחוץ לבית- בגנים ציבוריים ובפארקים, במדשאות ובחצרות – הם באים במגע עם חומרים אורגניים שונים (שאריות מזון, ציפור מתה, צואה) ואוכלים מהם. חיפושיות הזבל הניזונות מחומרים אורגניים אלה נמצאות בתוכם וכך, הכלב בולע גם אותן. אם החיפושית נגועה בספירוצקה לופי- הכלב נדבק.

בגופן של חיפושיות זבל נגועות ישנם זחלים של ספירוצקה לופי. הזחלים משתחררים בקיבת הכלב, נודדים בגופו לאבי העורקים, חודרים לדופן הוושט והופכים לתולעים בוגרות. התולעים הבוגרות חודרות בגוף הכלב לקנה הנשימה, לקרום הריאות, לקיבה, לכליות, למעטפת השרירים ומתחת לעור.

התולעים הבוגרות מטילות ביצים בגוף הכלב. הביצים מופרשות בצואת הכלב ונאכלות על ידי חיפושיות זבל. כך מתפשט מעגל ההדבקה בספירוצקה לופי.

סימני המחלה ונזקיה:

נזקי הזחלים: נזקים לרקמות וקרעים בכלי הדם, העלולים לגרום למוות פתאומי של הכלב.

נזקי התולעים: פגיעה באבי העורקים ובעמוד השדרה, וגידולם בדופן הוושט העלולים להפוך ממאירים. סימני הפגיעות הפנימיות יכולים להתבטא בשלשול, הקאות, קשיי בליעה, הפרשת ריר, רזון, קשיי נשימה, שיעולים, ואף דימום פנימי הגורם מוות מיידי.

הטיפולים:
הטיפולים ניתנים כמניעה- לפני ההדבקה, או לאחר ההדבקה- להשמדת הזחלים או התולעים הבוגרות שבגוף הכלב.

מתן טיפול מונע: הזרקה תקופתית של תרופה וטרינרית מתאימה, מסייעת במניעת המחלה.

מדוע חשוב לטפל בכל כלב?

כלבים חשופים יומיים לסכנה של הידבקות בספירוצקה לופי, בשעות הטיולים היומיים שלהם בפארקים, גנים ציבוריים, מדשאות, שטחי אדמה ואפילו גינת הבית. בגלל הסכנה הגדולה שבהידבקות במחלה הקשה ובהמשך ההתפשטות המהירה של התולעת הקטלנית בארץ – חשוב לבצע פעולות מניעה.

אפשר לצמצם את התפשטות המחלה!

חשוב להשגיח היטב על הכלבים בשעת טיול, להוליך אותם ברצועה ואפילו לשים על פיהם זמם (מחסום). רצוי מאוד לאסוף את צואת הכלבים משטחים ציבוריים ולהשליכה לפח אשפה, ובכך- לתרום לצמצום מספר מקרי ההדבקה בספירוצקה לופי.

נכתב ע"י "עמותת הרופאים הווטרינרים לחיות מחמד"