אבדן תאבון הוא אחד הקריטריונים החשובים בקביעת מצבה הבריאותי של חיית המחמד, במאמר זה נדון בתופעה, בתסמיניה, ובפתרונות השונים.אבדן תיאבון הוא אחד הקריטריונים החשובים בקביעת מצבה הבריאותי של חיית המחמד.
המושג "אנורקסיה" משמעותו אי אכילת מזון. רבים מייחסים את המושג הנ"ל להפרעת האכילה שקיימת בבני אדם- אנורקסיה נרווזה. (Anorexia nervosa)
אולם כאשר הווטרינר בכפר סבא אומר שהחיה סובלת מאנורקסיה, אין זה אומר שהכלב או החתול סובלים מדימוי גופני לקוי, אלא, שהחיה לא אוכלת .אבדן תיאבון יכול להיות מלא (בעל החיים לא אוכל בכלל), או חלקי ( בעל החיים מסכים לאכול מזונות מסוימים).להלן מספר סיבות נפוצות לאנורקסיה בחיות מחמד:
כל מחלה כמעט יכולה לגרום לחוסר תיאבון כחלק מהסימנים. הנפוצות שבהן הם: מחלת כליות, מחלות חום, מחלה ממארת, זיהומים שונים, ועוד…
כאבים תרופות דיכאון על רקע שינויים בבית כגון בן משפחה שעזב לזמן ממושך, כליאה בפנסיון או מכלאה, תינוק או חיה חדשה בבית ועוד…מחלת חניכיים או שיניים, פצעים בחלל הפה או בוושט. במקרים אלו החיה מגלה עניין באוכל אך מתקשה לאכול.
ייחום בכלבים זכרים. נקבות מיוחמות בסביבת המחיה של הכלב יסיחו את דעתו והוא עשוי לא לגלות עניין באוכל מספר ימים ואף יותר.
חוסר טעימות או גודל לא מתאים של כופתית המזון – ניתן לוודא על ידי החלפה למזון מסוג אחר
"פינוק". בעלי חיים רבים מעדיפים מזון ביתי ומסרבים לאכול מזון מסחרי. התופעה נפוצה יותר בקרב גזעי כלבים מגזע קטן או ננסי.
הפרשות מהאף : הפרשות מכל סוג אשר חוסמות את מעברי האף ומונעות מן החיה להריח את המזון, עשויות לפגוע בתיאבון שלה.
רשימה זו היא חלקית בלבד והיא באה להמחיש עד כמה אי אכילה מהווה סימפטום למגוון רחב של בעיות.
אם זיהית בחיית המחמד שלך חוסר תיאבון , או ירידה במשקל, פנה לווטרינר בהוד השרון לקבלת ייעוץ.
יתכן ומדובר בבעיה נפשית או התנהגותית כפי שצוין אולם חשוב לשלול בעיה רפואית.
כמו כן, אל תחכה לאבדן תיאבון מלא כדי לפנות לווטרינר בהרצליה, היות וגם תיאבון חלקי או בררני עשוי להעיד על מחלה ורצוי להקדים ולטפל בה כדי להגיע לסיכויי החלמה מרביים.
בחתולים, אי אכילה של מספר ימים היא קריטית, במיוחד אם הם סובלים מעודף משקל. הדבר גורם להתפתחות של כבד שומני שהיא מחלה קשה וסיכויי ההחלמה תלויים בזיהוי וטיפול מוקדם! ללא טיפול ותמיכה תזונתית "אגרסיבית" רוב החתולים הסובלים מכבד שומני ימותו.
מה עושים :
מזון רטוב : חיית מחמד שאוכלת בד"כ מזון מסחרי יבש, יש להציע לה בשלב הראשון מזון רטוב משימורים. בעלי חיים רבים נהנים יותר ממזון רטוב לעומת יבש. ניתן גם לשלב מזון יבש עם מזון רטוב. אופציות אחרות הן הוספת מרק בשר או ביצה מבושלת על המזון היבש אשר ישפרו את טעימותו. אין לעשות זאת בכלב צעיר כאשר האנורקסיה נובעת מ"פינוק".
אם בעל חיים אמור לצרוך מזון רפואי אך מסרב לאכול אותו, אל תנסו להרעיב אותו כדי לשכנעו להתחיל לאכול! רבים מן המזונות הרפואיים הם תפלים יחסית, בהשוואה למזון אליו הם רגילים , וחיית המחמד לא מתלהבת לאכול מהם, במיוחד אם היא רגילה לתזונה ביתית . הרעבת החיה במקרה זה עלול להחמיר את מחלתה. נסו מעבר הדרגתי מהמזון אליו היא רגילה אל המזון הרפואי על פני שבוע או יותר. במידה ונכשלתם, פנו לווטרינר המטפל. יתכן וקיים מזון רפואי זהה בטעם אחר.
פרטיות ותחרות: חיות מחמד רבות מעדיפות לאכול בפרטיות. יש לאפשר זאת ולמנוע תחרות על המזון במידה וישנן חיות נוספות בבית. חיה מבוגרת או חולה תתקשה להילחם בחיה צעירה אשר מנסה לגנוב מהמנה שלה. במצב כזה יש להפריד בין החיות ולאפשר לחיה החלשה לאכול ללא לחץ ותחרות. אין להאכיל מספר חיות מחמד מאותה קערה.
טעימות – המזונות אשר נחשבים ל"גורמה" בקרב בעלי חיים הם: עוף בשימורים, ביצה מבושלת, טונה בשימורים. גם המזון בשם a/d אשר נמכר במרפאות הווטרינריות הוא בעל טעימות גבוהה ובניגוד לחטיפים או תוספות אחרות הוא גם מספק את הדרישות התזונתיות של החיה.
קיימות תרופות מעודדות תיאבון אותן ניתן לתת לאחר ייעוץ ווטרינרי.
האכלה במזרק של מזון נוזלי היא דרך נוספת להתמודדות עם חיה שאינה אוכלת . יש לנהוג בזהירות במקרים אלו כדי שהמזון המוחדר לא יכנס לקנה הנשימה בטעות. ניתן לקבל הדרכה על כך במהלך הביקור אצל הווטרינר.
הדרגתיות : חיית מחמד שלא אכלה זמן רב או אכלה מעט, יש להגדיל את המנה שלה בהדרגה על פני מספר ימים. רצוי גם לחלק את המנה היומית למספר ארוחות ביום.
צינור הזנה : שיטה זו מתאימה למקרים בהם הזנה כפויה גורמת לסטרס והתנגדות מצד בעל החיים, או בחיות שהן תשושות לחלוטין ולא מסוגלות לבלוע את המזון. את צינור ההזנה מחדירים דרך האף או הצוואר, ישירות לתוך הקיבה או המעי. הדבר מתבצע במרפאה תחת טשטוש או הרדמה בדרך כלל. דרך הצינור מחדירים מזון נוזלי אשר מספק את הדרישות האנרגטיות של החיה.
תמיכה תזונתית היא הכרחית לצורך החלמה נאותה של חיה חולה. חשוב לדעת שקיימות הרבה שיטות בהן ניתן להיעזר כדי שמצבו של בעל החיים לא יתדרדר עוד יותר עקב תת תזונה.
אם אתם סבורים שחיית המחמד שלכם סובלת מירידה במשקל ו/או אתם מזהים אנורקסיה, אל תחכו שהבעיה תחמיר, פנו ל וטרינר חירום המטפל אשר יעריך את הבעיה ויספק פתרון.